Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) изхвърли Китай и Русия от участие в международни състезания за една година, съобщава Би Би Си. Двете страни в щангите са отстранени заради множеството допинг провинения при повторния анализ на пробите от олимпийските игри в Пекин и Лондон.

Освен Китай и Русия още седем държави са получили едногодишно наказание - Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Казахстан, Турция и Украйна. Всички те имат от трима до десетима състезатели, които са обвинени в употреба на допинг при повторното отваряне на пробите.

"Бяхме достатъчно ясни, че инцидентът с допинга в някои области е напълно неприемлив и нашите членове поемат отговорността да осигурят чист спорт в техните страни", каза президентът на IWF Тамаш Аян.

Деветте страни ще пропуснат световното първенство по вдигане на тежести в Анахайм, което ще се проведе от 28 ноември до 5 декември. Според щаба на Русия IWF се опитва целенасочено да извади определени страни от участие.

"Те нямат право да действат по този начин. Защо се опитват да унищожат корените на развитието във вдигането на тежести в страната ти. Сменихме ръководството на федерацията и провинилите се не са повече там. Ние спазваме правилата, като правим по 60 проверки седмично. Състезателите ни се подготвиха много сериозно, а в момента имат сълзи в очите", заяви треньорът на мъжкия отбор на Русия Олег Писаревски.

В неделя се появи информация в руската агенция ТАСС, че изпълкомът на IWF e взел решение да спре от участие в международни състезания и България за една година заради неплатена глоба от 500 хиляди долара. Адвокатът на българската федерация Радостин Василев определи информацията като "абсолютна измислица".

"След две спечелени дела срещу IWF в КАС и две отменени глоби от 500 000 долара в момента Българската федерация по вдигане на щанги води трето дело заради трети опит на IWF да наложи глоба, този път в размер на 250 000 долара", написа Василев във "Фейсбук".

Щангите са подложени на голям натиск заради проблемите с допинга. Президентът на МОК Томас Бах даде знак, че ако не настъпи промяна, спортът може да изпадне от олимпийската програма през 2024 г.

Дневник