Григор Димитров е на прага на първото си участие във финалите на АТП. В оставащите четири турнира до края на сезона той трябва да задържи позицията си в топ 8 на годишната ранглиста, за да си осигури квота за заключителната надпревара в Лондон.

Във вторник сутринта българският тенисист започва участието си в надпреварата от категория "АТП 500" в Пекин, където преди година игра финал. Той ще се изправи срещу босненеца Дамир Джумхур, който преди десетина дни спечели първата си титла при професионалистите. Мачът им ще открие програмата на централния корт "Лотус" в 7.30 ч. българско време.

"Миналата година играх много добре във всеки от мачовете си тук. Стъпка по стъпка стигнах до финала. Имам чудесни спомени. Наистина се надявам отново да стигна до финала", каза Димитров в навечерието на турнира. Българинът за пореден посочи класирането за финалите на АТП като голямата си цел до края на сезона.

"През оставащите пет седмици до края на сезона всичко може да се случи. Хубавото на тениса е, че е толкова вълнуващ. Именно за такива момента играеш и ако стигна до Лондон, ще бъде огромно признание за целия ми труд през годината. Това е целта ми", заяви Димитров. 

Трима тенисисти вече си осигуриха място във финалите в Лондон - Рафаел Надал, Роджър Федерер и Александър Зверев. Димитров е шести в класацията, но на практика заема петата позиция, тъй като намиращият се пред него Стан Вавринка няма да играе до края на сезона. Аут заради контузии са още Новак Джокович, Анди Мъри, Кей Нишикори и Жил Мюлер.

Димитров има 3105 точки и добър аванс от 725 точки пред финалиста от US Open Кевин Андерсън, който е първи под чертата. Последните три места, даващи право на участие в Лондон, към момента се заемат от Марин Чилич (2995 точки), Пабло Кареньо Буста (2595 т.) и Сам Куери (2435). Испанецът няма да може да увеличи актива си, след като отпадна още на старта в Пекин.

Надпреварата в китайската столица се очертава тежка и за Димитров. Ако успее да победи намиращия се в чудесна форма Джумхур, той има потенциални мачове с Хуан Мартин дел Потро (втори кръг), Роберто Баутиста Агут (четвъртфинал) и Надал (полуфинал).

След турнира в Пекин за българина предстоят още три турнира турнира, в които трябва да задържи позицията си - от сериите "Мастърс" в Шанхай (9-15 октомври), турнирът от категория "250" в Стокхолм (16-22 октомври), където българинът завоюва първата си титла, и последният мастърс - в Париж (30 октомври - 5 ноември).

Дневник