Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Пекин след много трудна победа над Дамир Джумхур с 6:1, 3:6, 6:3. Почти два часа бяха необходими на българина, за да надвие 40-ия в света, той изигра страхотен първи сет, но после допусна огромен спад в поведението си на корта.

Първият сет беше спечелен от Димитров само за 29 минути, като българинът показа сериозна концентрация и тенис от добро ниво. Въпреки, че започна с двойна грешка и общо три непредизвикани в първия гейм, той успя да го затвори след изоставането от 30:40.

Във втория гейм поведе с 40:0, но Джумхур спаси три точки за пробив и в крайна сметка спечели подаването си. При второто подаване на босненеца, Димитров стигна до втора възможност за пробив и я реализира. Той проби на нула Джумхур и поведе с 3:1.

С много стабилна игра той затвори първия сет без никакъв проблем. Димитров показа високо ниво на играта си и спечели с 6:1.

Между сетовете Джумхур поиска намеса на физиотерапевта заради проблеми в дясното рамо. По-сериозната пауза повлия на концентрацията на Димитров, който не успя да влезе със същото високо темпо и във втората част.

В нея резултатът се движеше гейм за гейм, като босненецът изнесе играта си напред. Той вече нямаше какво да губи и започна да играе с по-голяма агресия. Това доведе и до първа възможност за пробив за Джумхур, но Димитров успя да се защити и да спечели подаването си.

Спадът в играта на българинът беше осезаем и четвъртия сервис гейм на Димитров беше спечелен от Джумхур. С двойна грешка в края той подари пробив и позволи на съперника си да дръпне с 5:3. След това Джумхур спечели и подаването си, а с това и втория сет.

Първият гейм в решителния трети сет започна много трудно за Димитров. Той сбърка елементарни топки, от които трябваше да реализира лесни точки. Първо форхенд, а после и бекхенд по правата, когато половината корт му беше отворен от Джумхур.

След повече от осем минути и три спасени точки за пробив, Димитров все пак спечели подаването си. Всеки сервис гейм за българина се превърна в маратонско разиграване, в което той трябваше да се бори не само с противника, но и със собствените си грешки, които прогресивно се увеличаваха.

Едва при 3:3 Димитров спечели подаването си без много усилия. Това се оказа решаващо като в следващия гейм българинът реализира пробив и поведе с 5:3.

Димитров е трети в схемата в Пекин, а по-напред са поставени Рафаел Надал и Александър Зверев. Хасковлията се надява да защити постигнатото от миналата година, когато игра във финала, но загуби от Анди Мъри. Голямата цел пред българина остава класирането за финалите на АТП в Лондон.

Дневник