Световният №1 Рафаел Надал постигна трудна победа в първия кръг на турнира в Пекин. Испанецът спаси два мачбола и преодоля Лука Пуй от Франция след успех с 4:6, 7:6 (6), 7:5 за 2.33 часа. Феновете на централния корт в китайската столица се насладиха на драматичен двубой, в който заемащият 23-ото място в ранглистата французина беше на път да поднесе изненадата.

След много силен първи сет Пуй контролираше и втората част, в която стигна до тайбрек. Той поведе с 5:3, а след това при 6:4 имаше два мачбола. Той пропусна първия, който беше на негов сервис, и много удобна топка, която прати в мрежата. След това Надал взе своето подаване и с 8:6 точки изравни сетовете.

В третия сет Надал реализира единствения си пробив в мача при 5:5 и след това при свой сервис приключи двубоя. Това беше и единственият шанс пред испанеца да спечели подаването на съперника в третия сет. Пуи също имаше само една възможност - при 3:3, но световният №1 се спаси.

Следващият съперник на Надал ще е победителят от мача между руснака Карен Хачанов и квалификанта У Ди от Китай.

За втория кръг се класира и Томаш Бердих, който преодоля трудно Джаред Доналдсън от САЩ след 6:3, 0:6, 6:2. Напред продължават още Андрей Рубльов, който надви Джак Сок (3:6, 6:1, 6:2), Джон Иснър (6:2, 6:3 срещу Малек Джазири), Ник Кирьос (6:1, 6:2 срещу Николоз Басилашвили) и Леонардо Майер (7:6, 5:7, 6:4 срещу Паоло Лоренци).

По-рано днес поставеният под №3 Григор Димитров също започна с победа. Миналогодишният финалист в Пекин записа трудна победа срещу босненеца Дамир Джумхур и очаква мач с Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът определи българина за фаворит за титлата в китайската столица.

Дневник