Националният селекционер Петър Хубчев призова сравненията с мача срещу Франция от 1993 г. да спрат преди предстоящия двубой с "петлите". Футболните национали се изправят срещу водача в група А на световните квалификации в събота в последното си домакинство. Дотук България има четири победи от четири срещи в София.

"Традициите са по-важни за медиите, не за футболистите, в това съм сигурен. Но стига сме говорили за 1993 г., стига сме говорили за Костадинов. Това не е сериозно (символиката между Емил Костадинов, който вкара два гола на "Парк де пренс" и Георги Костадинов, който сега носи №7 в отбора), не може преди такъв мач да говорим за такива неща", каза Хубчев.

Националите вече втори ден се готвят на базата на Българския футболен съюз в Бояна. Освен наказаните Ивелин Попов и Ивайло Чочев Хубчев няма други кадрови проблеми. "Има умора от това, че са играли мачове и че някои са пътували. Като става въпрос за футболистите от чужбина, аз вярвам в техния професионализъм и знам, че са подготвени на добро ниво. За тези от България мога да преценя, защото се стараем да ги гледаме на живо", добави Хубчев.

Бившият защитник увери, че като футболист не се е интересувал срещу кого се изправя на терена и иска неговите играчи също да не обръщат внимание на прогнозите кой е фаворит и кой е аутсайдер. Той си пожела националният отбор да се представя постоянно, а не само да печели като домакин, а при гостуванията си най-често да губи.

"Националният отбор се е справял без Стоичков, без Сираков и без Костадинов, така че сигурно може и без Попов и Чочев. Ясно е, че нямам много качествени играчи, но ние се стремим да наблюдаваме всички. Още не съм наясно кои ще са техните заместници, честно казано нямам и идея за титулярния състав", добави Хубчев.

В исторически план България се представя успешно срещу "петлите". Националният отбор има една единствена загуба като домакин от Франция и тя е през далечната 1932 г. - 3:5. След това България има седем победи и едно равенство при голова разлика 12:3. Общата статистика на българския отбор с "петлите" е осем победи, четири равенства и девет поражения.

Треньорът обясни, че не е дошъл с идея да класира отбора на финалите на световното първенство и такава задача не му е поставяна въпреки победата над Холандия с 2:0 в началото на годината. Два кръга преди края на битката за Мондиал 2018, България е на четири точки зад втория Швеция. Именно второто място дава право на участие в плейофите.

"Думата класиране не се споменава в момента. Но аз не съм я казвал и преди. Откакто съм треньор, не говорим за това. Моята задача, колкото и клиширано да звучи, беше в това да подготвям отбора максимално добре за конкретните мачове", каза още селекционерът.

Dnevnik.bg