Тенисистът Димитър Кутровски, който обяви край на кариерата си в началото на 2016 г., всъщност е бил хванат с допинг за втори път. Това стана ясно днес от съобщение на Международната федерация по тенис (ITF), която му наложи двегодишно наказание.

Бившият национал за купа "Дейвис" се е провалил при проверка през септември 2015 г. на турнира от сериите "Чалънджър" в Тибурон, САЩ. 30-годишният българин е бил тестван за урина, а в пробата му е открит декстроамфетамин.

Това е второ провинение за Кутровски. През февруари 2012 г. той беше уличен в употреба на метилхексанамин. Това се случи при дебюта му в турнир от професионалния тур на АТП - в Сан Хосе. Тогава българинът започна от квалификациите и сензационно достигна до четвъртфиналите.

Първоначално състезателните му права бяха спрени за две години. Спортният съд в Лозана обаче намали наказанието му на 15 месеца, като огромна заслуга за това имаше съдействието на бившият номер 1 Анди Родик.

Кутровски се завърна на корта през май 2013 г., a две години по-късно постигна върховото си класиране в световната ранглиста - №293. В началото на 2016 г. той обяви, че слага край на състезателната си кариера и започва работа като помощник-треньор в Американската тенис асоциация (USTA).

Кутровски ще може да се върне на корта като треньор или играч след 13 ноември 2017 г.

Оказва се, че по същото време правата му вече са били спрени. На 4 ноември 2015 г. той е бил информиран, че срещу него е повдигнато обвинение в употреба на допинг. Наказанието му е започнало да тече десет дни по-късно.

Международната федерация обяви днес, че Кутровски ще може да се завърне на корта след 13 ноември тази година. Той трябва да върне 4590 долара, спечелени от наградни фондове, а от актива му са отнети 39 точки за световната ранглиста поединично и 5 точки в класацията при мъжките двойки.

В решението на независимия трибунал на ITF, публикувано днес, се посочва, че българският тенисист се е признал за виновен в нарушаване на антидопинговите правила.

Кутровски е обяснил, че е пушил наргиле с плодов тютюн в два бара в София - вечерта на 20 септември и в ранните часове на 21 септември. Според него това е причината в пробата му да бъде открит декстроамфетамин. От ITF заявиха, че той е осигурил "фактически и научни доказателства в подкрепа на своето твърдение".

Тъй като действието му е счетено за непреднамерено, Кутровски не е наказан с предвидените при умишлена употреба на забранени вещества четири години. Ако това беше първото му провинение, санкцията щеше да бъде 12 месеца. В този случай тя се удвоява.

Dnevnik.bg