Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел ще може да изпозлва скоростната си кутия от Малайзия в състезанието за Гран при на Япония този уикенд, съобщиха от отбора. Германецът катастрофира след края на надпреварата на "Сепанг", като в опит да мине пред Ланс Строл при прибирането към боксовете двамата се сблъскаха.

За Фетел резултатът беше счупено задно окачване и прибиране към бокса, качен на болида на Паскал Верлайн от "Заубер".

От "Ферари" имаха опасения, че скоростната кутия може да е повредена, а нейна смяна щеше да донесе наказание от пет места на стартовата решетка на "Сузука". По правилата на ФИА тя трябва да издържа шест състезания, а нейна смяна преди това води до санкция. Фетел получи нова скоростна кутия преди уикенда в Малайзия, след като старата му беше разбита след катастрофата в първата обиколка в Сингапур.

В последните седмици ситуацията за "Ферари" се влоши, след като Фетел не завърши в Сингапур, а в Малайзия имаше проблеми с двигателя, които доведоха до стартирането му от последна позиция. Германецът вече използва последния разрешен двигател за този сезон, който е пети на брой.

При следваща смяна на мотора или елементи по задвижващата система, като турбокомпресор, хибридна система или моторгенератори, Фетел ще получава по 10 места наказание за всяка.

Основният съперник на Фетел за титлата Люис Хамилтън, който води с 33 точки в шампионата, наля масло в огъня, като коментира проблемите на "Ферари". "В края на сезона трябва да се кара разумно и да не се допускат излишни рискове. Едно отпадане или една механична повреда костват много. Никой не знае дали скоростната кутия на Себастиан няма да откаже в следващото състезание или две седмици по-късно. Всичко е възможно", каза Хамилтън.

Той намекна, че германецът се е ударил в Ланс Строл, а не обратното, каквато е версията на Фетел.

До края на сезона във Формула 1 остават още пет старта – Япония, САЩ, Мексико, Бразилия и Абу Даби, като първото състезание е тази неделя на "Сузука".

Dnevnik.bg