Христо Стоичков поднесе извиненията си на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария след острото си изказване. Бившият футболист, който в момента е водещ в мексиканската телевизия "Унивижън", се извини от ефира ѝ за това, че е споменал сина на Сантамария в критиката си, провокирана от случилото се в Каталуня в деня на референдума.

В разпален тон преди ден Стоичков обвини Сантамария, че дядо ѝ, баща ѝ и дори нейният непълнолетен син са последователи на Франко. Сега се извини за това, че е намесил сина ѝ.

"След 27 години, в които живея там - в Каталуня, и имам много приятели, продължавам да съм възмутен. Думата "франкизъм" (следване на принципите на генерал Франсиско Франко) се потвърди. Кадрите говорят сами - кръв, насилие срещу невинни хора", каза Стоичков.

Той посочи, че "по никакъв начин не е нападнал тази госпожа" и неколкократно заяви, че кадрите говорят достатъчно. "Само сбърках едно нещо, което казах - споменах сина ѝ. Той няма ни най-малка вина за всичко, което се случва там в Каталуня. Затова, без да отивам по-далеч, с ръка на сърцето те моля за извинение, че споменах твоето дете."

"Но кадрите продължават да се въртят по света. Аз не съм пратил тези войски да малтретират хората. Така че спирам дотук. Да живее Каталуня и нищо повече", добави бившият футболист.

Външното министерство на България заяви, че мнението на Стоичков, който е почетен консул в Барселона, е негово лично и не изразява позицията на България.

Дневник