Клубовете от Висшата лига отхвърлиха първоначалното предложение да се сложи край на подялбата на равни части на приходите от продажбата на телевизионните права извън Великобритания, съобщи Би Би Си. Шестте най-богати клуба - "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед", "Тотнъм", "Арсенал", "Ливърпул" и "Челси", искат промяна, за да получават повече.

Според информацията изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор е представил план, според който 35% от парите да се разпределят спрямо мястото в класирането. На срещата до гласуване не се е стигнало заради липсата на подкрепа.

Очаква се преговорите да продължат през ноември. За да бъде приет планът, той трябва да получи подкрепата на поне 14 клуба.

"Всички пристигнаха тук с добри намерения. Мисля, че те все още имат добри намерения. Положително съм настроен", каза съсобственикът на "Суонзи" Стив Каплан, цитиран от Би Би Си.

В последните 25 години клубовете винаги са разпределяли поравно приходите от продажбата на телевизионните права в чужбина. Настоящият договор е за 3 млрд. паунда за сезоните от 2016 до 2019 и носи по 39 млн. паунда на клуб всяка година.

Новите договори на големи пазари като Китай и САЩ събудиха апетита на водещите клубове, които вече искат по-голям дял.

Дневник