Леката атлетика се нуждае от радикални промени, за да се насочи към бъдещето, заяви президентът на международната федерация (IAAF) Себастиан Коу, цитиран от Би Би Си.

Според него решението се крие в простите идеи. "Защо сме привързани към 400-метровите писти? Защо да нямаме 300-метрови, сглобяеми писти на футболни стадиони", посочи той.

"Има много неща, които можем да направим. Какво ще кажете за градове, отбори и франчайз? Виждате вълнението по време на избора на състезатели в индийското първенство по крикет", продължи Коу.

Президентът на международната федерация вижда като задължително условие и ролята на самите спортисти. Според него е необходимо да са много по-дейни извън пистата.

"Трябва да имат мнение, да имат присъствие в стаята и на стадиона. Трябва да са интересни. Много често сядам там - защото ходя на много пресконференции след състезанията - и си мисля: наистина ли предлагате толкова, колкото трябва", добави Коу.

След серията допинг скандали и оттеглянето на на голямата звезда Юсейн Болт атлетиката се нуждае от решения, за да изчисти образа си. "Ние сме в развлекателния бизнес. Трябва да погледнем и да признаем, че е нужно да направим промените. Всичко е на масата", каза Коу.

Dnevnik.bg