Президентът на Бразилския олимпийски комитет Карлос Артур Нузман е арестуван по подозрения, че е участвал в схема за купуване на гласове при избора на Рио де Жанейро за домакин на игрите през 2016 г. Полицията го задържала пред сградата на комитета в Сао Пауло.

Според разследващите Нузман е допринесъл за осигуряването на 2 млн. долара подкуп за купуването на гласове.

Полицията обяви, че е задържала и бившия директор на националния олимпийски комитет в страната Леонардо Гринер. Действията продължават разследването, наречено Unfair Play ("Нечестна игра").

През септември бразилските власти направиха серия от арести и обиски, включително на дома на Нузман. Тогава беше съобщено, че става въпрос за международна схема, включваща хора от различни страни. В разследването се включиха служби от САЩ и Франция.

Президентът на МОК Томас Бах каза, че олимпийският комитет следи внимателно случая. "МОК ще вземе всички подходящи мерки и санкции, когато доказателствата бъдат представени. Вземаме проблема сериозно и го следим отблизо", заяви Бах.

През лятото на 2016 г. Рио де Жанейро стана първият южноамерикански град, приел олимпийски игри. Година по-късно остава отворен въпросът за наследството, което остана за града.

Dnevnik.bg