Световният шампион Германия си осигури участие на Мондиала в Русия догодина след девета поредна победа в своята група С. Бундестимът надигра с 3:1 Северна Ирландия като гост и запази стопроцентовия си актив, като има голям шанс да го направи и в последния си мач, който е домакинство на Азербайджан.

Себастиан Руди, Сандро Вагнер и Йошуа Кимих бяха точни за германците, а почетният гол за северноирландците вкара Джаред Магинис в третата минута на продължението.

Селекционерът на Германия Йоаким Льов продължи да дава шанс на много млади момчета. Сред титулярите започнаха седем от тима, който спечели Купата на конфедерациите през лятото - Тер Щеген, Платенхард, Кимих, Руди, Дракслер, Горецка и Вагнер.

Още в 77-ата секунда Руди изведе гостите напред след невероятно изпълнение. Северноирландците не успяха да изчистят топката, тя попадна в Кимих, който я върна на съотборника си, а от 35 метра Рудия я изпрати неспасяемо в мрежата.

Последваха много силни минути на германците, но и някои сериозни пропуски. Все пак в 21-ата минута Сандро Вагнер удвои аванса на Бундестима с хубав удар с левия крак след подаване на Томас Мюлер.

След почивката темпото вече беше по-ниско, а Германия свали сериозно оборотите. Едва четири минути преди края се стигна до трети гол, а негов автор стана Кимих, който се разписа от воле от малък ъгъл и подпечата деветата поредна победа на тима.

Почетното попадение на домакините падна след корнер, когато Макоули отклони на далечната греда, а от няколко метра Магинис изненада Тер Щеген.

Северна Ирландия е сигурен участник на плейофите , като държи второто място с 19 точки.

Успехът е шести пореден за Германия, след като на 22 юни тимът завърши наравно 1:1 с Чили в мач за Купата на конфедерациите. Двубоят е и общо 18-и без поражение на Бундестима от загубата с 0:2 от Франция в полуфиналите на Евро 2016.

Германия е третият отбор от зона Европа след Белгия и Англия, който се класира на световното първенство. Другите тимове, които вече си осигуриха участие са Бразилия, Иран, Япония, Мексико, Южна Корея, Саудитска Арабия и домакинът Русия, който се класира по право.


Резултати от квалификациите
Група С
Азербайджан – Чехия 1:2
Сан Марино – Норвегия 0:8
Северна Ирландия – Германия 1:3


Група Е
Румъния – Казахстан 3:1
Армения – Полша 1:6
Черна гора – Дания 0:1


Група F
Малта – Литва 1:1
Англия – Словения 1:0
Шотландия – Словакия 1:0

Dnevnik.bg