Варна ще е българският град с най-много мачове от световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г., което се организира съвместно с Италия от 10 до 30 септември. В зала "Конгресна" ще се изиграят общо 21 двубоя - 15 от първата фаза и шест от втората.

София остава с най-малко - шест срещи от втората фаза, тъй като по време на първата в "Арена Армеец" ще се проведе световното по художествена гимнастика (10-16 септември). Другият български град-домакин е Русе, като там ще има 15 мача от първата фаза.

Това беше утвърдено на среща в Рим, с която беше представена организацията. На нея от българска страна присъстваха спортният министър Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на Русе Иван Григоров, президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров и вицепрезидентът Любомир Ганев.

Българският отбор ще изиграе във Варна петте си мача от първата фаза, каза Ганев пред "Дневник". Ако продължи за втората, ще играе трите си срещи в "Арена Армеец".

Варна ще приеме най-много мачове от световното по волейбол, а София - шест

За финалите в Торино се класират шест отбора. Италия ще домакинства с още пет града - Рим, Болоня, Бари, Флоренция и Милано.

Жребият ще се тегли на 30 ноември в Италия. "България със сигурност ще играе във Варна. Бразилският отбор вероятно ще играе в Русе", уточни Ганев след разпределението на водачите в групите.

Световното ще е с 24 отбора. В първата фаза те са разпределени в четири групи по шест, а във втората ще са четири по четири. Финалите ще са в Торино с две групи по три отбора.

Общо на световното ще се изиграят 94 мача.

България и Италия вече имат опит от съвместно домакинство след това на Евроволей 2015. Тогава обаче финалите бяха в София. Световното през 2018 г. ще е първото, което ще се проведе в две държави.

Преди време министерският съвет одобри отпускането на 5 млн. долара на няколко транша за организация. Таксата на Италия е 10 млн. долара заради това, че страната е домакин на финалната фаза.

"Световното първенство по волейбол за мъже, на което България ще бъде домакин през 2018 г. съвместно с Италия, е най-големият спортен форум, който страната ни ще приеме", каза Кралев в Рим. Той припомни, че България е била домакин на световно през 1970 г., но посочи, че сега събитието е от много по-голям мащаб и към него има по-голям интерес.

Според него освен рекламата ключов е и социалният фактор. "Очакваме да се увеличи броят на децата и младежите, които искат да тренират волейбол. Забелязахме това след провеждането на европейското първенство през 2015 г.. Тогава се увеличиха децата, които искат да тренират волейбол, създадоха се нови школи. По данни на Българската федерация по волейбол през състезателната 2014/2015 г. преди провеждането на европейското първенство в страната ни е имало 7032 картотекирани състезатели по волейбол, а през следващата година те са 8943-ма. През 2016/2017 г. те са 9361. Увеличението е с над 30%, а основната цел на правителството ни е да увеличим броя на хората, които се занимават със спорт", каза Кралев.

"Министър Кралев каза нещо много хубаво - че волейболът е приятелство. Аз бих добавил и страст", заяви президентът на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео. "С промените, които се извършват в правилата на волейбола, той стана много по-атрактивен спорт. Задачата пред Италия и България е да организираме спектакъл с голяма стойност", допълни той.

Dnevnik.bg