Има увеличаващ се политически риск Катар да не приеме световното първенство по футбол през 2022 г.", сочи таен доклад на Cornerstone Global, цитиран от Би Би Си. Шампионатът в азиатската страна е определен като проект с висок риск.

Според консултантската компания увеличаващата се политическа криза в региона може да доведе до отнемане на домакинството.

В основата на доклада е анализът на обтегнатите дипломатически отношения между Катар и нейните съседи, които ѝ наложиха търговска изолация. Документът предупреждава строителните компании, работещи върху програмата за подобряване на инфраструктурата на стойност 200 милиарда долара, че трудът им може да не бъде заплатен.

"Вътрешни лица и регионални експерти заявиха за нас, че домакинството на Доха на световното първенство по футбол далеч не е сигурно", пише в доклада. Компанията посочва, че документът е изготвен върху собствено задълбочено разследване, което не е финансирано от някое правителство или друга фирма.

"Катар във фокус: В опасност ли е Катар 2022?"

По този начин е озаглавен докладът на Cornerstone Global, в който се изтъква, че западни дипломати са заявили в лични разговори с компанията, че не знаят дали ще бъде проведено световното първенство по план. Сред причините за несигурността са твърденията за корупция при избора на домакин и изграждането на инфраструктурата.

"Предвид настоящата политическа ситуация е възможно турнирът да не се проведе в Катар. Кризата повишава риска от неплащане и липса на приложими закони за тези, които работят или искат да подпишат договори за изграждане на инфраструктурата за световната купа през 2022 г.", се казва в доклада.

Cornerstone Global твърди, че за момента няма паника у компаниите в строителния сектор, но те започват да изпитват въздействието на търговската изолация. Проблем за фирмите е поскъпналата логистика.

"Група от петима ръководители на проекта, работещи за различни малки мултинационални компании, всички с държавни договори, свързани със строителна дейност за световното първенство, ни казаха през юли 2017 г., че разходите им са се увеличили между 20% и 25% заради логистични проблеми", посочват авторите.

Cornerstone Global изтъква, че няколко члена от комитета за Катар 2022 са заплашили да подадат оставка заради "прекомерна намеса на висши служители и заради твърденията за корупция".

Реакцията на Катар

Комитетът на Катар 2022 опроверга твърденията на доклада и заяви, че търговската изолация от съседните страни няма да се отрази върху подготовката за домакинството на шампионата.

"Поставяме под въпрос мотивите на организацията в публикуването на доклад, базиран изцяло върху медийни новини и анонимни източници. Не е тайна, че организацията е близка до страните, наложили изолация на Катар", обявиха катарците.

Избирането на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. беше последвано от множество съмнения за купуване на гласове.

"Намерението да се създаде неяснота около провеждането на турнира е смешен опит, който цели да внесе възмущение сред катарските граждани и тревожност при чуждестранните посетители. Въпреки амбициозното заглавие на доклада, няма абсолютно никакъв риск около първото световно първенство в Средния Изток", се казва в изявлението на комитета.

В края на юни "Билд" публикува част от доклада по разследването на Етичната комисия на ФИФА, в който става ясно, че Катарската футболна асоциация е превела 2 млн. долара в сметката на 10-годишната дъщеря на член на ФИФА.

В политически план Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, Либия, Малдивите и Мавриций решиха да прекратят дипломатическте си отношения с Катар. Те мотивираха решението си с обяснението, че емирството подкрепя тероризма и екстремистката идеология.

Дневник