Кристиано Роналдо може да има собствен музей в родния си град Фуншал, но големият му съперник на футболния терен в последните години Лионел Меси ще се сдобие с нещо още по-голямо – тематичен парк. В китайския град Нанджин първоначално смятаха да отворят музей на звездата на "Барселона" и дори го обсъдиха по време на посещението му в страната през лятото, но сега проектът се променя.

Името на парка все още не е изяснено, но според първоначалната информация е възможно да се казва Messi World. Той трябва да отвори врати през 2020 г., а площта, на която ще се простира е 80 хиляди квадратни метра.

"Футболът набира огромна популярност в Китай и каква по-хубава реклама може да има от най-добрия футболист в света. Меси е глобална икона", казва Дейвид Ксирау, който е един от главните инициатори.

Проектът е оглавяван от LMM (Lionel Messi Management), която отговаря за бранда на аржентинеца Mediapro Exhibition. Другата компания, която участва в изграждането на тематичния парк е китайската държавна Phoenix U-Art.

Очаква се паркът да може да посреща между 4 и 5 милиона посетители всяка година, като това се дължи на близостта на Шанхай. Общата стойност на проекта ще бъде около 170 млн. евро, като в нея се включва и облагородяване на района, не само самият парк.

"Футболът не започва с Лео, нито пък свършва с него, но виждаме какво влияние по света имат личности, които отдавна не играят като Пеле, Марадона, Йохан Кройф. Майкъл Джордан също остава най-голямата звезда на НБА и след края на кариерата си", казват от Mediapro Exhibition.

Идеята е посетителите да могат да прекарат цял ден в парка, по подобие на всички увеселителни паркове по света. Цената на входния билет все още още не е ясна, но за сравнение в Китай цитираха цената, която се плаща в "Дисниленд" в Шанхай – 40 долара.

Dnevnik.bg