Люис Хамилтън записа 71-и полпозишън в кариерата си и първи на пистата "Сузука", и ще стартира от първа позиция в утрешното състезание за Гран при на Япония. Британецът беше с класа над всичките си съперници, а най-близо до него в квалификацията се нареди съотборникът му Валтери Ботас. Трети остана Себастиан Фетел, но германецът ще стартира от втората позиция, защото финландецът от "Мерцедес" е наказан с пет места заради смяна на скоростна кутия.

Ботас ще стартира от седмата позиция, а наказание на стартовата решетка получи и Райконен. Той се класира шести, но ще стартира 11-и.

Хамилтън подобри на три пъти рекорда на "Сузука", като с всяка изминала обиколка се чувстваше все по-добре на пистата. Британецът имаше два полпозишъна на другата писта в страната "Фуджи", както и три победи – 2007 (Фуджи), 2014 и 2015 г. ("Сузука").


"Денят е прекрасен за нас, много съм щастлив и от това, че най-накрая съм първи на "Сузука". В годините не можех да намеря нужния баланс, но сега всичко се получи отлично. Валтери също се справи много добре", каза Хамилтън след квалификацията.

Той обаче предупреди, че работата не е свършена и тепърва предстои тежко състезание, в което очаква "Ферари" да покаже много по-добра скорост.

Преди началото на квалификацията имаше проблеми за Валтери Ботас и Кими Райконен, като и двамата катастрофираха в третата свободна тренировка. Финландците започнаха битката за място на стартовата решетка с нови скоростни кутии, което ще им донесе по пет места наказание.

Ситуацията не беше добра и за Фернандо Алонсо, който беше с нов двигател. Испанецът получи наказание от 35 места на стартовата решетка.

За Ботас неуредиците продължиха и още в началото на квалификацията пилотът на "Мерцедес" беше много близо до нов удар. В първата част Хамилтън беше най-бърз, като заложи на по-твърди тип гуми софт. Със същата стратегия беше и Себастиан Фетел, който целеше запазване на повече комплекти суперсофт за състезанието.

Само минута преди края на първия сегмент квалификацията беше спряна, след като Ромен Грожан катастрофира в първия сектор. Французинът разби своя "Хаас" на С-образните завои, след като задницата му стъпи върху един от влажните участъци около бордюрите и изгуби сцепление.

"Нещо странно се случи с колата. Опитах се да оправя нещата, но не успях, съжалявам", каза веднага Грожан по радиото.

Това се случи, докато Грожан правеше бърза обиколка, но не успя да подобри 16-ата си позиция. Освен него отпаднаха Пиер Гаслис с "Торо Росо", Ланс Строл от "Уилямс" и двамата пилоти на "Заубер" Маркус Ериксон и Паскал Верлайн.

Във втората част Валтери Ботас и Кими Райконен избраха да излязат с гумите софт, което евентуално да им позволи да стартират с по-твърдите гуми в неделното състезание. Пилотът на "Мерцедес" показа добро темпо и беше трети пред двамата състезатели на "Ред Бул" Рикардо и Верстапен.

Люис Хамилтън беше недостижим, като записа нов рекорд на "Сузука" - 1:27.819. Досегашното най-добро постижение беше на Михаел Шумахер, поставено преди повече от 10 години.

Британецът имаше предимство от четири десети пред Фетел, но в края на втората част излезе отново. Той подобри постижението си в първите два сектора, но предпочете да се прибере в бокса.

След втората част отпаднаха Щофел Вандорн, Нико Хюлкенберг, Кевин Магнусен, Джолиън Палмър и Карлос Сайнц.

В третата част Хамилтън беше с класа над всички останали и още с първото си излизане отново подобри рекорда на пистата – 1:27.345. При първите опити Фетел беше зад големия си съперник за титлата, а трети беше Валтери Ботас.

При вторите излизания Хамилтън беше по-бърз с нови две стотни и записа поредна рекордна обиколка – 1:27.319. Зад него се наредиха Ботас, Фетел, двамата пилоти на "Ред Бул" и Кими Райконен.

Dnevnik.bg