Бившият футболист на "Реал" (Мадрид) Рикардо Карвальо е признат за виновен в данъчни измами и осъден на седем месеца, съобщи съдът в Испания. Той се е признал за виновен пред испанските власти за опити за данъчни облекчение около неговите имиджови права и е платил глоби на стойност 142 822 евро.

Поради фактът, че става въпрос за присъда под две години и първо провинение, присъдата се заменя с парична глоба, както се случи и с Лионел Меси, който беше осъден на 21 месеца през юли 2016 г.

Освен това Карвальо е трябвало да погаси задълженията си от над 545 хиляди евро след последното заседание в Апелативния съд в Мадрид. Португалският футболист е избегнал данъчно облагане, бладорение на офшорни компании на Британските вирджински острови и Република Ирландия.

В момента Карвальо е на 39 години и продължава да играе за китайския "Шанхай". Той прекара два сезона в "Реал" (Мадрид) между 2010 и 2012 г. Португалецът е поредния клиент на агента Жорже Мендеш, който има проблеми с властите в Испания. Дело в момента се води срещу Кристиано Роналдо, а проблеми с данъчните имат още Жозе Моуриньо, Радамел Фалкао, Анхел Ди Мария и Пепе.

Роналдо се изправи пред съда през юли, като е обвинен в укриване на 14.7 млн. евро. Футболистът отрече обвиненията: "Няма схема за избягване на данъчно облагане. Никога не е имало криене или някакво намерение да се скрива нещо", се казва в съобщение на футболната агенция Gestifute, която представлява Роналдо.

От Gestifute обявиха, че ще публикуват документи, за да докажат, че португалецът не е създавал подобна структура, а вместо това е използвал своите фирми от времето в "Манчестър юнайтед" и за които британските и испанските данъчни органи са били наясно.

Португалският нападател вече беше изслушан пред съда, но на 19 октомври това ще направи неговият агент Мендеш. През септември Рафамел Фалкао се призна за виновен и плати малко над 6.9 млн. евро на властите в Испания.

Делото срещу Жозе Моуриньо пък е насрочено за 3 ноември. Той е обвиняем за укриване на 3.3 млн. евро по времето когато е треньор на "Реал" между 2010 и 2013 г.

Dnevnik.bg