Ранен гол на Блес Матюиди френският национален отбор по футбол победи България в квалификация за световното първенство в Русия догодина. "Петлите" се наложиха с 1:0 на "Васил Левски".

Матюиди даде преднина на французите още в третата минута и това оказа голямо влияние върху развоя на срещата.

С успеха воденият от Дидие Дешан отбор събра 20 точки и се върна на върха в групата. Шведите, които спечелиха с 8:0 срещу Люксембург, са втори с точка по-малко. Холандия постигна трудна победа с 3:1 като гост на Беларус и е на третото място със 17 преди последните мачове.

Българският отбор остава четвърти с 12 и загуби и последните си шансове за класиране. Във вторник съставът приключва участието си в квалификациите с гостуване на Люксембург. В последния си мач Франция приема Беларус, а Холандия е домакин на Швеция.

Поражението сложи край на серията от четири поредни домакински победи. Французите спечелиха в София за първи път от 1932 г. насам.
Селекционерът Петър Хубчев не можеше да разчита на наказаните Ивелин Попов и Ивайло Чочев. В атака действаха Спас Делев и Андрей Гълъбинов.

Французите успяха да поведат много рано. След разиграване Матюиди получи вляво в наказателното поле и с удар от малък ъгъл отбеляза.

Това вкара "петлите" в ролята, в която искаха да са. Те поеха пълен контрол над случващото се на терена и имаха инициативата в продължение на 35 минути. Французите създадоха добри атаки, като в 26-ата минута след мощен удар на Антоан Гризман топката мина покрай гредата.

В 34-ата минута Бголо Канте беше сменен принудително от Рабио.

Българският отбор имаше отлична възможност да изравни в 36-ата след много добра атака. Тя започна по дясното крило, където топката беше разиграна много добре и Тодор Неделев получи. Футболистът на "Ботев" стреля силно, а вратарят на съперника Юго Лорис не можа да улови и атаката продължи. Топката беше подадена на Гълъбинов, който стреля с глава отблизо, но стражът спаси. Последва и силен удар на Симеон Славчев, но топката мина над гредата.

След почивката българският отбор стоеше по-добре, но головите положения бяха малко. Полувремето започна с атака за домакините и удар на Делев, но топката мина встрани.

След това Гълъбинов беше сменен и на мястото му се появи Божидар Краев.

Българите положиха много усилия и се постараха да притеснят съперника, но не можаха да стигнат до гол.


Dnevnik.bg