Рафаел Надал спечели 75-а титла в кариерата си и шеста през 2017 г., надделявайки с 6:2, 6:1 над Ник Кириос само за 1.33 часа. Световният №1 добави трофея в китайската столица към "Ролан Гарос", US Open, Монако и Мадрид от "Мастърс" 1000, както и турнира в Барселона. Испанецът взе втора титла в Пекин след тази през 2005 г., а финалът му в Китай е общо четвърти.

По време на цялата надпревара лидерът в световната ранглиста показа много добър тенис и беше на постоянно високо ниво. По пътя си към финала Надал отстрани Григор Димитров в драматичен полуфинал, а преди това се справи с Лука Пуй, Карен Хачанов и Джон Иснър.

Надал определи Пекин като специално място за себе си, където освен титлата през 2005 г. спечели и олимпийското злато през 2008 г.

"През 2005 г. когато спечелих дори нямах идея, че през 2017 г. още ще съм в световния тур и ще играя тенис. Това е една прекрасна година за мен, много емоционална и аз съм много щастлив от всичко, което ми се случва", каза Надал.

"Той ме победи в Синсинати преди около месец и половина. Ник има страхотно бъдеще пред себе си, така че не се съмнявам, че го очакват големи успехи. "Продължавай по същия начин", обърна се шампионът към своя подгласник.

Загубата е втора на финал за Кириос през 2017 г., след като преди това той отстъпи на Григор Димитров в Синсинати на "Мастърс 1000". Австралиецът има загуба и в Ещорил през 2015 г., когато загуби от Ришар Гаске. Кириос остава с три титли в кариерата си, като и трите са през 2016 г. - Марсилия, Атланта и Токио.

"Рафа играе страхотен тенис в последните месеци и аз се радвам, че го виждам в топ форма. За първи път съм в Пекин и стигнах до финала и съм много доволен. Нямаше как да спечеля, защото играх срещу най-добрия за всички времена", каза Кириос.

Австралиецът, който е само на 22 години обеща, че ще се върне и за следващите издания на турнира в китайската столица.

Успехът е трети за Надал над австралиеца, след като до момента те имаха баланс от две на две победи. Двамата се срещнаха за трети път през 2017 г., като в предишния два си размениха по една победа. Надал се наложи в два сета на турнира от сериите "Мастърс" 1000 в Мадрид, докато австралиецът го победи на четвъртфинал в Синсинати.

Срещата започна много оспорвано, като първите два гейма продължиха 18 минути. Първо Кириос имаше възможност за пробив, но след това трябваше на свой ред да се спасява, като Надал водеше на два пъти при неговото подаване.

В петия гейм дойде най-спорния момент в мача, когато реферите сгрешиха, а това извади Кириос от равновесие и той започна постоянно да репликира съдията на стола, да псува и да се поддава на нервите си. За сметка на това Надал беше много по-стабилен и спокоен, което се оказа решаващо.

Испанецът спечели всички оставаши геймове от сета и поведе с 6:2. В решителния осми гейм той започна с наказателна точка срещу австралиеца, който не спря да псува и принуди рефера да го санкционира.

Във втория сет Кириос се предаде много лесно, като Надал увеличи серията си от поредни геймове на девет. Едва при 5:0 за испанеца, Кириос показа малко от качествата си и успя да спечели своя сервис гейм. След това изненада нямаше и Надал успя да затвори мача с 6:1.

Световният №1 вече има 61 победи и само девет загуби за годината, която се превръща в една от най-успешните за него. След завръщането си на корта Надал спечели два от турнирите от Големия шлем, а в Австралия игра и финал.

Засега испанецът е заявил участие и на двата турнира "Мастърс" от сериите 1000 в Шанхай и Париж, а освен това си осигури участие и на финалния турнир в Лондон.

Dnevnik.bg