Полша победи Черна гора с 4:2 у дома и си осигури първото място в група Е, което дава право и на директно класиране на Мондиала в Русия догодина. Роберт Левандовски и компания отговориха на очакванията и постигнаха мечтаното класиране на шампионата на планетата, което е първо за страната от 2006 г. насам.

Кжищов Мачински и Камил Гросицки дадоха ранен аванс на поляците в 6-ата и 16-ата минута, което до голяма степен успокои домакините. До края на първата част Полша беше по-активния отбор, но пропусна някои изгодни положения.

След почивката футболистите на Адам Навалка намалиха оборотите и започнаха да играят разконцентрирано, което доведе до изравняване в рамките на шест минути. Първо Мугоса се разписа в 78-ата минтуа, а после Томашевич изравни в 83-ата.

Това видимо ядоса полския отбор и той на свой ред отговори с два много бързи гола. Първо рекордьорът Левандовски се разписа и отбеляза своя 16-и гол в квалифиакциите за Русия 2018, а в 87-ата Филип Стойкович си отбеляза автогол.

След успеха на поляците в другия мач от групата развоят беше без значение, след като тимът на Дания нямаше как да бъде изместен от втората позиция. Червения динамит завърши 1:1 у дома с Румъния, като допусна изравнителен гол в самия край на мача.

Първо Кристиан Ериксен изведе домакините напред в 60-ата минута, след като Кристиан Ганя повали нападател на Дания в наказателното поле, задържайки го. Звездата на "Тотнъм" реализира от 11-те метра, а след това последваха много силни минути за домакините. Те обаче не се възползваха от превъзходството си и факта, че Ганя беше изгонен в 63-ата минута.

В края на мача румънците се хвърлиха в отчаян щурм и две минути преди финалния сигнал стигнаха до точката. В герой за гостите се превърна Чиприян Деак, който се разписа след рикошет.

Драматичен развой в групата на Англия

Очаквано Англия спечели гостуването си на Литва в последния си мач от квалификациите. Трите лъва завършиха с осем победи и две равенства, като допуснаха само три гола по пътя си към световните финали. Англичаните, които вече се бяха класирали за световното, изиграха протоколен мач, в който играха доста футболисти, които получават шансове по-рядко.

Капитанът Хари Кейн отбеляза единствения гол във Вилнюс, който падна от дузпа в 27-ата минута. Нападателят реализира своя 12-и гол в 23-те си мача за националния тим.

До края на двубоя футболистите на Гарет Саутгейт имаха няколко изгодни положения, но не успяха да ги реализират. Домакините също можеха да се разпишат, но Черних пропиля най-добрия шанс, като от близка дистанция стреля над вратата.

По-голяма драма имаше за втората позиция, която се реши чрез голова разлика. Словакия отива на бараж, след като има по-малко допуснати голове от Шотландия.

Словаците се надяваха на помощ от Словения и я получиха, след като в Люлбляна шотландците стигнаха само до 2:2. Бившият футболист на "Лудогорец" Роман Безяк отбеляза и двата гола за Словения в 52-ата и 72-ата минути. Той се появи от пейката на почивката на мача, след като преди това Лий Грифитс беше извел Шотландия напред.

Две минути преди края Робърт Снодграс изравни резултата, но времето не стигна на "гайдарите" да вкарат още един гол и да се класират втори.

В другия двубой Словакия очаквано надигра Малта вкъщи. Два гола за успеха вкара Адам Немец, а веднъж се разписа Ондрей Дуда.

Dnevnik.bg