Франс футбол" обяви имената на 30-те футболисти, които са номинирани за Златната топка за 2017 г. Сред избраниците няма нито един изненадващ играч, както и сериозни отсъстващи. Логично първите трима от последната анкета Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Антоан Гризман са номинирани и за 2017 г.

В класацията представители имат общо 16 клуба. По първенства те са разпределени така: Висшата лига – пет ("Челси", "Тотнъм", "Ливърпул", "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед"), Серия А - четири ("Ювентус", "Наполи", "Рома" и "Милан") Ла Лига – три ("Реал", "Барселона" и "Атлетико"), Бундеслигата – два ("Байерн" и "Борусия" Дортмунд) и Лига 1 – два (ПСЖ и "Монако").

Преди година Роналдо спечели своята четвърта Златна топка, като събра 745 точки срещу 316 за Меси и 198 за нападателя на "Атлетико" (Мадрид). Португалецът изпраща нова успешна година, в която спечели Шампионската лига за втори пореден път с "Реал" (Мадрид), титлата в Испания, Суперкупата на Европа и Суперкупата на Испания.

Това е 14-a поредна година, в която португалецът е номиниран сред най-добрите играчи в света. През 2004 г., когато беше едва на 21 той дебютира с 12-о място след Евро 2004, когато Португалия игра финал, а през 2008 г. спечели отличието за първи път. От тогава Роналдо е бил извън челните трима само един път – през 2010 г.

Европейският клубен шампион има още шестима представители - Лука Модрич, Марсело, Серхио Рамос, Тони Кроос, Иско и Карим Бензема.

Финалистът в Шампионската лига и шампион на Италия "Ювентус" е представен от Джанлуиджи Буфон, Пауло Дибала и продадения на "Милан" Леонардо Бонучи.

За Меси това е 12-а номинация за Златната топка. През 2006 г. той беше 20-и, а от 2007 г. насам е неизменно в тройката. Аржентинецът спечели отличието рекордните пет пъти (2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 г.).

От настоящите съотборници на Меси в "Барселона" номинация получи само Луис Суарес. Уругваецът завърши на второ място зад Меси в Ла Лига с 29 гола и общо 37 за сезона във всички турнири.

Очаквано в класацията попаднаха трите големи звезди на ПСЖ – Единсон Кавани, както и привлечените през лятото Неймар и Килиан Мбапе, които преди това играха за "Барселона" и "Монако". Монегаските имат представител в лицето на Радамел Фалкао.

Английският шампион "Челси" има двама представители – Еден Азар и Нголо Канте, който получи наградата за играч на сезона във Висшата лига. Още четирима играчи от Премиършип са сред номинираните – Кевин Де Бройне от "Манчестър сити", Хари Кейн от "Тотнъм" и футболистите на "Ливърпул" Садио Мане и Филипе Коутиньо.

Сенегалецът не е единствения представител на Африка, като номинация получи и Пиер-Емерик Обамеянг. Двамата се класираха съответни трети и втори в класацията за Играч на Африка през миналата година след Рияд Марез. Бундеслигата има още двама представители освен Обамеянг от "Борусия", това са Роберт Левандовски и Матс Хумелс от "Байерн" (Мюнхен).

Изненадващо в класацията има само един футболист на "Манчестър юнайтед". "Червените дяволи", които спечелиха три купи през сезона са представени от Давид де Хеа.

Дневник