Драматичен развой предложи битката в групите D и I от световните квалификации в последните сблъсъци в тях. Сърбия и Исландия и гарантираха участието на световното първенство, докато Ирландия и Хърватия отиват на плейофите.

В група I Исландия победи с 2:0 Косово и си гарантира първата позиция. С класирането си за световното първенство това официално е и най-малката страна по население, която участва на шампионат на планетата. Исландия има население от едва 332 хиляди души.

Предишният рекорд за най-малка страна, която се класира на световно първенство беше поставен от Тринидад и Тобаго при участието през 2006 г. в Германия. Карибската държава имаше население от 1.3 млн. души по онова време.

В Рейкявик точни за "викингите" бяха Гилфи Сигурдсон и Йонас Гудмундсон. Исландия завършва със седем победи, един равен и само две загуби. Тимът се класира на втори пореден голям форум, след като на Евро 2016 стигна до четвъртфиналите.

Втори в групата завършва Хърватия. В директния спор за място на плейфоите "шахматистите" победиха с 2:0 Украйна като гост в Киев. Двата гола бяха дело на Андрей Крамарич, който се разписа в 62-ата и 70-ата минути.

Сръбският тим спечели спечели трудно с 1:0 у дома срещу Грузия и за първи път от 2010 г. ще играе на шампионата на планетата. Единственото попадение на стадион "Райко Митич" отбеляза резервата Александър Прийович четвърт час преди края. Сърбите отправиха 17 удара към вратата, но мерникът постоянно им изневеряваше преди да падне заветния гол.

Сърбите пропуснаха златен шанс при гостуването си на Австрия, когато загубиха миналия петък, но пред собствена публика, на препълнения стадион на "Цървена звезда" стигнаха до ценния успех.

Роденият в Швейцария Прийович се оказа търсения жокер от Славолюб Муслин, след като влезе с идеята именно да се вкара гол. Той замени Адем Ляич в 61-ата минута и 13 по-късно се превърна в герой.

Таранът вкара първия си гол за Сърбия, в едва петия си мач. Прийович избра да играе за Сърбия в началото на 2017 г., когато получи разрешение от ФИФА. Той имаше мачове за тима в юношеските формации, а след това представяше младежите на Швейцария.

Второто място в групата си гарантира Ирландия, който спечели също с 1:0 битката с Уелс. Двубоят между два от най-яростните съперници от британската общност беше изпълнен с много интересни моменти, но и доста грубости. Уелсците, които бяха без голямата си звезда Гарет Бейл останаха рано и без Джо Алън, а това тотално срина играта им.

Ирландия разчиташе на много компактна игра и малко грешки и се възползва по отличен начин от шансовете, които се откриха пред тима. Съставът на Мартин О'Нийл доказа, че е много корав далеч от дома и завърши квалификациите непобеден като гост. Ирландия има три победи и две равенства навън.

В началото на втората част Джеймс Маклейн вкара след пас на Джеф Хендрик и по този начин прати ирландците на второто място.

"Много хора ни отписваха и не ни даваха шанс преди този мач, но ние доказахме, че ирландците сме корави хора и никога не се предаваме. Този гол със сигурност е един от най-важните в моята кариерта, в момента дори не си спомням как вкарах. Чувството е страхотно, а тази нощ със сигурност всички ще празнуваме", каза след двубоя героят за Ирландия Маклейн.

Ирландия не е участвала на световно първенство от 2002 г., когато стигна до осминафиналите. Преди това тимът има участия още през 1990 и 1994 г., а ако премина плейофите ще може да се класира за четвърти път.

Победите на Хърватия и Ирландия пратиха двата тима на плейофите за сметка на Словакия, който остава с 12 точки и е девети в подреждането на вторите отбори.

Шансовете на Словакия остават само на теория преди изиграването на мачовете от програмата във вторник. За да класира словашкият тим на плейофите трябва Гърция да не победи Гибралтар у дома, който до момента няма нито една точка в квалификациите.

Останалите участници на плейофите са Италия, Дания, Швеция и Северна Ирландия. Гърция е почти сигурен, а Португалия има директен мач с Швейцария за първото място. Европейските шампиони са с 24 точки, а "кръстоносците" с три повече.

В група G Испания записа деветата си победа, като Асиер Ияраменди отбеляза единствения гол при визитата на Израел. "Ла Фурия" завършва квалификациите на първо място и без нито една загуба, а освен това продължи традицията да бъде непобеден при новия селекционер Хулен Лопетеги.

С оглед на сигурното класиране треньорът даде шанс на футболисти, които играят по-малко, а своя мач №100 за националния тим записа Серхио Бускетс. Халфът на "Барселона" е 12-ият играч, който стига до 100 или повече срещи за родината си.

В другата среща Италия също спечели с 1:0 срещу Албания. Единственият гол вкара Антонио Кандрева.

Дневник