Националният отбор по футбол ще изиграе последния си мач от квалификациите за световното първенство в Русия, като гостуването на Люксембург се явява протоколно. Тимът на Петър Хубчев не може да мръдне от четвъртото място, но треньорът обяви, че България не отива на разходка.

Националите искат да завършат квалификациите с победа и да затвърдят положителните впечатления, които оставиха през по-голямата част от кампанията. Както и при предишните си две квалификации за Мондиал 2014 и Евро 2016 обаче, България ще завърши на четвърта позиция.

Ако победят Люксембург футболистите ще могат да се похвалят с 15 точки, което е втори най-голям актив от квалификациите за Евро 2008, когато тимът се класира трети, събирайки 25.

Двубоят между Люксембург и България е тази вечер от 21.45 ч. и ще се излъчва пряко по БНТ1.

Новините

България ще бъде без най-резултатния си футболист в квалификациите Георги Костадинов, който е наказан за натрупани жълти картони. В състава обаче се връщат Ивелин Попов и Ивайло Чочев, които пропуснаха двубоя с Франция.

Петър Хубчев разкри, че най-вероятно ще прибегне до някои ротации, тъй като у част от играчите се усеща умора заради сгъстения цикъл от мачове.

Българският състав излиза срещу тима, с който има най-добър актив в историята – 13 мача и 13 победи.

Люксембург пък ще иска да измие срама от поражението с 0:8, което допусна срещу Швеция преди няколко дни. Освен това съставът от Великото херцогство се надява да завърши групата на петото място, а не последен, след като е с равни точки с Беларус.

Освен престиж, България ще гони и разбиване на негативна серия без победа като гост. Тимът няма успех в квалификации извън София 12 юни 2015 г., когато победи Малта с 1:0. От тогава последваха шест квалификационни срещи с шест загуби и голова разлика 3:16. Единствените победи на България в този период като гост са в контроли – 2:0 над Македония и 1:0 над Португалия.

Треньорите

Селекционерът на домакините Люк Холц изрази увереност, че Люксембург със сигурност ще спечели двубоя, чакай реакция от своите играч за тежкото поражение преди няколко дни.

"Ние ще спечелим и аз съм сигурен в това. Подготвихме се добре и искаме да измием срама за резултата с Швеция. Уверени сме, познаваме българския отбор и не го подценяваме, просто вярвам на моите момчета", каза Холц.

В Люксембург изтъкват факта и че тимът игра много добре при последния мач с България. При визитата си в София аутсайдерът в групата затрудни българския отбор и загуби с 3:4, като Александър Тонев отбеляза победния гол в третата минута на добавеното време.

"Статистиката е важна за журналистите, не и за нас. Аз гледам на този мач сериозно, играчите също. Срещата няма значение за класирането, но за мен ще бъде престъпление, ако приемаме някой мач за репетиция. Според мен всеки един мач трябва да се играе сериозно и концентрирано. Мога да кажа, че настроението е отлично в отбора и виждам, че футболистиет искат да покажат какво могат, въпреки че има и умора", каза Хубчев.

Дневник