Поставеният под №13 Ник Кириос се оттегли от тенис турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай след 48 минути игра. 22-годишният австралиец прекрати мача си от първия кръг срещу американеца Стив Джонсън, след като загуби първия сет с тайбрейк.

Когато отиде да стисне ръката на съдията на стола, Кириос беше попитан дали има нужда от медицинска помощ. Тенисистът обаче подмина въпроса, прибра ракетите си в сака и напусна корта под бурните освирквания на публиката.

По-късно Кириос публикува писмено изявление, в което се извини на "феновете в Шанхай и всички по света, които са гледали мача по телевизията". Той посочи, че оттеглянето му е било предизвикано от стомашни проблеми.

Преди година турнирът в Шанхай отново беше белязан от скандал с Кириос. Тогава младият австралиец демонстративно загуби двубоя си от втория кръг срещу Миша Зверев. Той беше глобен с 16 500 долара и наказан да не играе осем седмици. Впоследствие наказанието беше намалено на три седмици.

Кириос се намираше в отлична форма и игра финал на завършилия в неделя турнир в Пекин. Днес обаче той беше видимо изнервен от самото начало.

След като Джонсън спечели жребия, Кириос се обърна към рефера на стола Фъргюс Мърфи с думите: "Това е 600-ият пореден път, в който губя."

Малко след началото на мача австралиецът изглеждаше така, сякаш изпитва болки в рамото. Играта му обаче не даваше подобни сигнали. Той удряше топката с обичайната сила, наниза цели 13 аса и не даде нито един шанс за пробив на съперника. Джонсън също сервираше отлично и не позволи на Кириос да стигне до възможност да спечели подаването му.

Последвалият тайбрек започна много добре за Кириос, който поведе с 3:0. Джонсън обаче бързо изравни, след което австралийският му опонент получи наказателна точка за груби реплики. Малко по-късно той получи и предупреждение, след като изпрати две топки извън корта. Този път изнервянето му беше вследствие на елементарна грешка при 5:5, когато финалистът от Пекин не успя да уцели опразнения корт.

Според "Евроспорт" и Би Би Си след предупреждението Кириос е бил чут да казва, че ще се откаже от мача, ако загуби тайбрека. Точно това се случи, след като Джонсън се възползва още от първия си мачбол с директна точка от сервис - 7:5.

След двубоя Кириос обясни, че е бил измъчван от стомашни проблеми през последните 24 часа. "Опитах да се подготвя възможно най-добре за мача, но наистина страдах днес на корта. Мисля, че това беше видно още от първата точка. Освен това на загрявката рамото започна да ме боли, което определено не помогна. След като загубих първия сет, просто не бях достатъчно силен, за да продължа, защото през последните 24 часа не се храних много", написа той.

Той все пак изрази надежда, че ще успее да се възстанови за утрешния си мач от турнира на двойки. "Утре ще взема решение. Надявам се на един добър сън, което не се случи последната нощ", каза още Кириос. И добави, че ще направи всичко по силите си, за се възползва от добрата си форма от последните седмици да завърши силно сезона.

Това е четвъртият път през сезона, когато Кириос се отказва по време на мач. Предишните три бяха поредни - в "Куинс", "Уимбълдън" и Вашингтон. Австралиецът имаше едно оттегляне и преди двубой - в Индиън Уелс, когато трябваше да играе с Рожър Федерер в четвъртфиналите.

Dnevnik.bg