Европейският шампион Португалия се класира директно за световното първенство в Русия през 2018 г. Кристиано Роналдо и компания се пребориха за първото място в група след домакинска победа с 2:0 в директен сблъсък с Швейцария.

Двата отбора събраха по 27 точки в крайното класиране. Португалският футболисти обаче спечелиха група В заради доста по-добрата си голова разлика - 32:4 срещу 23:7. Швейцарците се нуждаеха от точка тази вечер, за да задържат първата позиция. Те обаче не успяха да избегнат поражението и отиват на бараж.

Автогол на Йоан Джуру даде аванс на Португалия четири минути преди края на първото полувреме. Защитникът прати топката в собствената си врата след центриране на Елизеу.

В 57-ата минута Андре Силва вкара гола на успокоението за европейските шампионите. Нападателят на "Милан" се разписа отблизо след подаване по земята на Бернанрдо Силва.

В останалите две групи ситуацията на върха беше ясна още преди мачовете тази вечер. Франция спечели група А, а Белгия зае първото място в група Н. Швеция и Гърция са отборите от тези групи, които ще играят на бараж.

Освен Португалия, Франция и Белгия директно за световното в Русия от зона "Европа" се класират още Германия, Сърбия, Полша, Англия, Испания и Исландия.

На бараж освен Швейцария, Швеция и Гърция отиват Северна Ирландия, Ирландия, Дания, Италия и Хърватия. Словакия приключва участието си като най-слабия втори отбор в деветте групи.

Дневник