Българският национален отбор по футбол завърши 1:1 като гост на Люксембург в последния си мач от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. Домакините откриха резултата още в третата минута, но Ивайло Чочев донесе равенството в 68-ата минута.

България спечели първа точка при гостуване в тези квалификации, но за пръв път в историята си не успя да победи Люксембург. В 13-те срещи между двата отбора преди мача тази вечер българските футболисти имаха 13 победи.

Тимът на Петър Хубчев изигра изключително разочароващ мач срещу отбор, който само преди три дни загуби с 0:8 от Швеция. Люксембургските футболисти бяха по-добрите на терена в продължение на един час и имаха няколко възможности да удвоят. В края българите натиснаха и можеха да обърнат резултата, но освен с непрекъснати центрирания нямаха друга идея как да преодолеят вратаря Жонатан Жубер.

България завършва световните квалификации на четвърто място в група А. Националите събраха 13 точки след четири победи, едно равенство и пет загуби при голова разлика 14:19.

Франция очаквано спечели групата и се класира директно за световното. "Петлите" завършиха с 23 точки след успех с 2:1 срещу Беларус.

Швеция ще играе на бараж, въпреки че загуби с 0:2 при гостуването си на Холандия. Двата отбора завършиха с по 19 точки. Скандинавците обаче заеха втората позиция заради далеч по-добрата си голова разлика - 26:9 срещу 21:12.

С шестата си точка в тези квалификации Люкембург се измъкна от последната шеста позиция. На нея завършиха беларуските футболисти, които събраха само пет точки. Три от тях дойдоха срещу България при единствената им победа в кампанията.

Българските футболисти изиграха кошмарно първо полувреме тази вечер. Те изостанаха в резултат след по-малко от три минути игра. Тодор Неделев допусна груба грешка при опазването на Жерсон Родригес, който центрира от левия фланг към вратарското поле. Там Орелиен Жоаким се пребори с Петър Занев и Николай Бодуров и я върна назад за Оливие Тил. Останал абсолютно сам на границата на наказателното поле, Тил не остави шансове на Пламен Илиев с плътен изстрел по земята.

Тимът на Петър Хубчев не успя по никакъв начин да реагира на ранния гол. Българите не създадоха нито едно чисто голово положение до края на първото полувреме. Те бяха изключително безидейни в атака срещу добре подредения състав на Люксембург. Безсилието на гостите беше толкова голямо, че те едва не получиха второ попадение в заключителните минути на първата част.

В 42-ата минута след центриране отляво Давид Тюрпел се озова на голова позиция на десетина метра от вратата. Силният му удар обаче беше спасен от Пламен Илиев. Последваха още два изстрела към вратата, но те бяха блокирани от българската отбрана.

В последните секунди на полувремето футболистите на Люксембург отново хванаха българите неподготвени. Родригес получи пространство отдясно и центрира към точката на дузпата. Там Тюрпел беше оставен да стреля необезпокояван, но шутът му от воле попадна право в ръцете на Илиев.

Само шест минути след началото на втората част Люксембург получи още една възможност да удвои аванса си. Бодуров направи неспокосан опит да се пребори за висока топка и я върна назад с глава, като по този начин изведе Жоаким на чиста позиция. Бившият нападател на ЦСКА направи неуспешен финт, но топката попадна в Тюрпел. Неговият удар рикошира и прехвърли Пламен Илиев, но за късмет на българския отбор топката премина малко встрани от вратата.

Хубчев потърси промяна и пусна Андрей Гълъбинов вместо Божидар Краев. Този ход определено се оказа успешен. В 55-ата минута нападателят на "Дженоа" центрира към Ивайло Чочев, който стреля с глава, но вратарят Жонатан Жубер улови топката.

В 64-ата минута пред Гълъбинов се откри най-добрата българска възможност за гол. Той се озова очи в очи с Жубер след грешка на люксембургските защитници при центриране от левия фланг. Нападателят овладя на гърди и стреля, но даде достатъчно време на вратаря да къси дистанцията и да спаси.

Четири минути по-късно България стигна до изравнителен гол. Спас Делев достави отлично центриране от десния фланг към далечната греда, където Чочев се измъкна от защитниците в червено и отблизо прати топката в мрежата с глава.

Българският отбор притисна съперника в оставащите минути. Футболистите на Люксембург започнаха да се уморяват, а присъствието на Гълъбнов в наказателното поле им създаваше доста проблеми. Те все по-трудно се справяха с изсипаните топки на гостите, но в крайна сметка удържаха равенството.

В края на редовното време Тюрпел игра с ръка в наказателното поле на Люксембург след центриране отляво, но реферите прецениха, че няма основания за дузпа.