Григор Димитров показа характер и постигна изключително драматична победа срещу Райън Харисън в първия си мач в турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. Българският тенисист спаси три поредни мачбола в тайбрека на решителния трети сет и спечели с 3:6, 6:3, 7:6 (6) след 153-минутна битка.

Двубоят премина през много драма и инфарктни моменти. Димитров загуби първия сет, изоставаше с 2:4 в третия, а след това изглеждаше обречен при 3:6 в тайбрека. Той обаче демонстрира железни нерви в края на двубоя и спечели пет последователни точки, за да стигне до четвъртата си победа от пет мача с Харисън.

За пръв път в своята кариера 26-годишният българин достига до третия кръг в Шанхай. В предишните си пет участия той четири пъти отпадаше във втория и веднъж в първия.

В опит да се класира за четвъртфиналите световният номер 9 ще се изправи срещу друг американец - поставения под №10 Сам Куери или преминалия през квалификациите Франсис Тиафо.

Харисън започна днешния мач много по-уверено. Той печелеше с лекота своите подавания, а Димитров не намираше отговор на началния му удар. В същото време българинът изпитваше доста трудности с вкарването на първия си сервис и логичното се случи в четвъртия гейм.

Американецът проби за 3:1, след което без проблем затвърди предимството си. Той удържа аванса си до 5:3 и получи възможност да сервира за спечелването на сета. Това се оказа единственият момент в първата част, когато Димитров притисна съперника на негов сервис.

Българският тенисист спаси сетбол, след което се добра до първата си възможност за пробив. Харисън успя да се измъкне благодарение на началния си удар.

Битката продължи с пълна сила, а Димитров отрази още три сетбола. При петата си възможност обаче американецът сложи край на първата част.

Във втория сет Димитров започна да сервира много по-солидно. Той пласира шест аса, спечели всяка от 15-те точки, когато вкарваше първи сервис, и не даде на съперника нито един шанс за пробив. Българинът имаше четири и реализира един. Това се случи в осмия гейм за 5:3, след което световният номер 9 нямаше трудности със спечелването на сета.

Истинска драма се разигра в решителната трета част на двубоя. Тя започна перфектно за Димитров, който проби още в първия гейм, след което затвърди предимството си - 2:0. След това обаче българинът изпадна в дупка и загуби четири поредни гейма.

Харисън също не се възползва от момента. Веднага след като поведе с 4:2, американският тенисист допусна пробив. Димитров изравни при 4:4, след което двамата стабилизираха началния си удар, за да се стигне до тайбрек.

Решаващият гейм започна много лошо за българина. Той загуби четири от първите пет точки, а Харисън се озова на прага на победата при 6:3.

Димитров обаче не се предаде. Той спаси първите два мачбола при свой сервис, след което американецът изкара воле в аут, за да се стигне до равенство - 6:6.

Димитров спечели първото разиграване след размяната на полетата и на свой ред получи възможност да приключи двубоя. С 16-ата си директна точка от сервис българинът реализира първия си мачбол и сложи точка на зрелищната битка.

Dnevnik.bg