Фаворитите за титлата Рафаел Надал и Роджър Федерер започнаха с двусетови победи участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. Испанецът записа безапелационен успех срещу Джаред Доналдсън от САЩ, а швейцарецът премина през здрава битка с аржентинеца Диего Шварцман.

Надал имаше нужда от едва 55 минути, за да си осигури място в третия кръг след победа с 6:2, 6:1. Световният номер 1 загуби само четири от разиграните 30 точки в своите подавания и не даде нито една възможност за пробив на Доналдсън.

Носителят на 15 титли от Големия шлем пласира пет аса, не допусна двойна грешка и вкара 72% от първите си сервиси. Той имаше 11 шанса да спечели подаването на съперника и реализира четири от тях - по два във всеки от сетовете.

Надал записа 13-а поредна победа във всички турнири и общо 62-a от 71 мача през 2017 г.

31-годишният испанец преследва седма титла за сезона, но първа на закритите кортове в Шанхай, където по традиция играе доста трудно.

В спор за място на четвъртфиналите лидерът в световната ранглиста ще се изправи срещу един от неудобните си противници - Фабио Фонини.

Италианецът стигна до третия кръг, след като победи последователно Фернандо Вердаско и Лука Пуи.

Победителят от мача между Надал и Фонини ще играе в четвъртфиналите с Григор Димитров или Сам Куери.

Федерер имаше доста трудности срещу сърцатия Шварцман при завръщането си на корта след повече от месец отсъствие. 36-годишният швейцарец се наложи със 7:6 (4), 6:4 след 93 минути игра. За него това беше първи мач от загубата срещу Хуан Мартин дел Потро в четвъртфиналите на US Open.

Рекордьорът по титли от Големия шлем първи стигна до пробив и поведе с 4:2. Шварцман веднага навакса изоставането си и успя да се добере до тайбрек. Аржентинецът дори спечели първите две точки в решителния гейм. Федерер обаче отговори с пет поредни разигравания в своя полза, а след това не изпусна комфортната си преднина.

Маестрото започна отлично втората част - пробив на нула и аванс от 2:0. Шварцман имаше шанс да изравни, но пропусна точка за пробив в четвъртия гейм. Това се оказа и единствената възможност, която се откри пред аржентинеца.

Федерер записа четвърта победа от четири мача срещу този съперник. Той постигна първи успех в Шанхай от 2014 г., когато спечели единствената си титла в китайския град.

В битка за място на четвъртфиналите световният номер 2 ще срещне Александър Долгополов. Украинецът, който започна участието си от квалификациите, преодоля втория кръг след победа над Фелисиано Лопес със 7:6 (4), 1:6, 6:4.

Напред продължава и поставеният под №4 Александър Зверев. Германецът престоя на корта едва 12 минути. Той поведе с 4:0 срещу Аляж Бедене, когато представителят на Великобритания се отказа.

Двама от конкурентите на Григор Димитров в битката за класиране за финалите на АТП в Лондон напуснаха рано надпреварата. Давид Гофен, който през уикенда спечели титлата в Токио, отстъпи с 6:7 (4), 3:6 срещу Жил Симон. Финалистът от US Open Кевин Андерсън загуби с 6:7 (5), 6:7 (2) от германеца Ян Ленард Щруф.

Dnevnik.bg