Носителят на Златната топка за 2000 г. Луиш Фиго вече е съветник на Съюза на европейските футболни федерации (УЕФА). Бившият португалски национал, който в кариерата си игра за "Спортинг" (Лисабон), "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Интер" е назначен от президента на централата Александър Чеферин.

"Вярвам, че с моя опит мога да помогна на УЕФА и на европейския футбол. Ще се фокусирам върху техническите аспекти, както и правилата на играта", каза Фиго и добави, че иска да бъде полезен на спорта. "Футболът ми е дал толкова много, че аз също искам да върна този жест и да помагам".

Според Чеферин португалецът е отличен посланик на играта и през годините е дал положителен пример с изявите си.

"Той е уважаван навсякъде и не само заради това, че беше прекрасен футболист. Аз съм много щастлив, че Фиго вече е част от нашия екип. Неговият опит ще бъде безценен за УЕФА", добави президентът на централата.

Фиго се присъединява към бившата футболистка Надине Кеслер и Деян Станкович, с когото бяха съотборници в "Интер". Двамата започнаха работа като съветници в УЕФА по-рано през годината.

Бившият халф сложи край на кариерата си през 2009 г. и никога не е работил в сферата на футбола като треньор или директор. Фиго обяви желанието си да се кандидатира за президент на ФИФА през 2015 г., когато получи препоръки от Жозе Моуриньо и Дейвид Бекъм. По-късно обаче оттегли кандидатурата си, заявявайки че не иска да има пълна власт над нещо.

Dnevnik.bg