Представяте ли си световно първенство без Лионел Меси и Кристиано Роналдо? Това би бил най-лошият кошмар за мнозина фенове на футбола и най-вече за организаторите, телевизиите, спонсорите и международната футболна федерация (ФИФА).

Това беше напълно възможен сценарий, след като кръг преди края на квалификациите Аржентина и Португалия не си бяха осигурили участието. В крайна сметка двата отбора се класираха директно и двете големи звезди на световния футбол ще бъдат по терените в Русия.

Меси ще търси реванш за загубата от Германия във финала през 2014 г., а след европейската титла Роналдо е амбициран да спечели единственото липсващо отличие в кариерата му.

До шампионата на планетата остават осем месеца, а тепърва трябва да бъдат раздадени още девет квоти. Краят на груповата фаза в Европа, Северна и Южна Америка обаче вече очерта част от големите победители и големите губещи в този квалификационен цикъл.

Спасение за ФИФА

Опасността световното първенство да остане без Меси и Роналдо щеше да бъде катастрофа за ФИФА. За щастие на световната централа това не се случи. Португалците си гарантираха директната квота за световното с победа над Швейцария в последния кръг. Ако мачът беше завършил по-друг начин, европейските шампиони щяха да отидат на бараж.

Ситуацията с Аржентина беше още по-сложна. След серия от четири мача без победа Меси и компания се смъкнаха до шестото място в Южна Америка. Те бяха поставени пред реалната опасност да не играят на световно първенство за пръв път от 1970 г. насам. Меси обаче се доказа като голям лидер и поведе отбора с хеттрика за победата с 3:1 срещу Еквадор, която подпечата билетите на албиселесте за Русия.

Със спечелените девет златни топки в последните девет години Меси (5) и Роналдо (4) са звезди, чието участие от гледна точка на организаторите и спонсори влиза в графата "задължително". Според специалистите в спортния маркетинг евентуално отсъствие на двамата водещи футболисти в света би намалило приходите със "стотици милиони долари".

Показателен е фактът, че най-много заявки за билети за световното дойдоха от Аржентина. Отборът още не си беше осигурил участие на световното, но въпреки това сънародниците на Меси бяха най-активните след пускането на билетите в продажба.

От участието на Меси и Роналдо печелят и спонсорите на двамата, сред които са компании като "Адидас", "Тата мотърс", Huawei, Gatorade (Меси) и "Найки", "Хербалайф", Tag Hauer (Роналдо).

Екзотика за феновете

Какво е световно първенство без колоритни привърженици по трибуните? Години наред "ацтеките" от Мексико и и африканските нации "крадяха" шоуто с атрактивните си облекла. Неутралните фенове вече имат нови любимци в лицето на исландците.

Две години след впечатляващия си дебют на европейски първенства "викингите" ще запишат първо участие и на световно. Исландия, която има 332 хиляди жители, ще влезе в историята като страната с най-малко население, стигнала до мондиал.

На Евро 2016 10% от населението на страната беше във Франция, за да подкрепя любимците си. Едва ли има съмнение, че колоритните исландски фенове отново ще гледат на живо своя отбор и ще огласят стадионите с бойния вик на викингите, който стана запазена марка при отпразнуването на победите на европейското.

Другият дебютант е не по-малко интересен – Панама. Най-южно разположената страна от Централна Америка никога не е била свързвана с успехи на терена, но сега успя да се пребори за първо участие на световно първенство.

В спортно отношение Панама се отличава с добри бейзболисти, които играят в САЩ, прилично ниво на баскетбола и дори някои световни шампиони по бокс. Сега страната за пръв път ще усети вкуса на големия футбол.

Големите отсъстващи

"Холандия не е това, което беше", написа най-големият вестник в страната "Де Телеграаф" след втората поредна неуспешна квалификация за "лалетата". След шокиращото отсъствие от Евро 2016 Холандия ще пропусне и световното първенство.

Провалът беше приета тежко в страната. Част от най-големите звезди от близкото минало дискутираха на живо в телевизионно студио каква стратегия трябва да се изготви, за да може Холандия да се върне отново сред водещите нации.

Преди три години оранжевите спечелиха бронзовите медали на световното, като записаха впечатляващи победи над Испания и Бразилия. Ситуацията сега обаче е коренно различна. Холандия трябва да открие своите нови герои, след като оттеглянето на Ариен Робен остави националния отбор без нито една звезда от световен мащаб.

Световното в Русия ще премине и без шампиона на Южна Америка Чили. "Ла роха" спечели последните две издания на Копа Америка, игра финал в Купата на конфедерациите това лято и стигна до осминафинал на последните два мондиала - в Южна Африка и Бразилия.

Алексис Санчес, Артуро Видал и останалите чилийски звезди обаче ще трябва да гледат предстоящото първенство по телевизията, след като претърпяха тежка загуба с 0:3 срещу Бразилия, която отдавна си беше осигурила участие в Русия.

Гарет Бейл е друга от големите звезди, която ще пропусне шампионата. Уелс направи фурор на Евро 2016, но в световните квалификации претърпя неочакван провал при домакинството на Ирландия и остана извън сметките. Пиер-Емерик Обамеянг, Давид Алаба и носителят на наградата за на вратар в Ла Лига Ян Облак допълват списъка.

Тепърва през плейофите ще трябва преминат Италия, Швейцария, Дания и Хърватия, което може да увеличи бройката на звездите, които няма да гледаме догодина в Русия.

Провалът на САЩ

Години наред в Северна и Централна Америка имаше две сигурни неща – класирането на Мексико и САЩ. Двата отбора се превърнаха в хегемони. Мексиканците са неизменен участник в последните седем първенства, а американците не бяха пропускали световно от 1986 г.

За да продължат серията си, САЩ се нуждаеха от успех срещу най-слабия отбор в групата - Тринидад и Тобаго. Те обаче допуснаха сензационна загуба с 1:2 като гост, която изпрати Панама директно в Русия, а Хондурас - на бараж. Поражението веднага повдигна много въпроси и конспиративни теории.

След мача упорито започна да се спряга версията, че американските футболисти са получили забрана да отидат на световното първенство. Извън конспирациите за бойкот, подобен на този от олимпийските игри в Москва през 1980 г., провалът на САЩ ще има тежки финансови последици върху целия пазар в страната.

Телевизионният гигант Fox вече обяви, че трудно ще се успее да избие средствата, които вложи, за да вземе правата за излъчване на първенството. В опита си да се пребори с ESPN за едно от най-рейтинговите събития Fox предложи 400 млн. долара за световните през 2018 и 2022 г., за да спечели правата да излъчва всички мачове на американския и английския национален отбор.

Сега обаче 200-те милиона, които са платени за шампионата в Русия, трудно ще могат да се възвърнат само с двубоите на "трите лъва". Още повече при "способността" на англичаните да разочароват своите фенове със слабо представяне на големите първенства.

Отборите, които се класираха

Европа: Белгия, Германия, Англия, Испания, Полша, Исландия, Сърбия, Португалия, Франция и Русия (като домакин);

Южна Америка: Бразилия, Уругвай, Аржентина, Колумбия;

Африка: Нигерия, Египет;

Азия: Иран, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия;

Северна и Централна Америка: Мексико, Коста Рика, Панама.

*Европа ще излъчи още четири финалиста, Африка - още три, а останалите две квоти ще отидат при победителите от баражите Австралия - Хондурас и Перу - Нова Зеландия.

Дневник