В разгара на втория сезон от създаването си Първа лига се сдоби с пълноценно работещ официален уебсайт. Дълго време страницата беше налична, но само с основна информация за резултати и класиране.

Интернет платформата, която е финансирана от ФИФА по програмата за дигитализация на националните федерации, беше представена днес от Българския футболен съюз.

Сайтът вече предлага много подробна статистика за всеки от отборите. Освен това съдържа новини, предварителна информация за мачовете и обобщение на завършилите срещи. За всеки футболист може да бъде открита информация за изиграни минути, отбелязани голове и др.

Отскоро в секцията "на живо" се проследяват най-интересните моменти по минути в мачовете, както и тактическите схеми на отборите. В сайта вече ще могат да се следят в реално време и резултатите от Втора лига.

"Това e поредната стъпка напред, с която надграждаме върху проекта ни за електронното първенство, който започна през 2014 г. Смятам, че българският шампионат се нуждае от официален източник на информация, която да бъде достъпна в реално време за любителите на футбола, представителите на медиите и, не на последно място, на самите клубове", заяви изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

"Надявам се, че новата уеб страница ще отговори на изискванията на динамичното време, в което живеем и ще бъде полезна за всички", допълни Колев. Всеки един от клубовете в Първа лига ще има възможност да променя и добавя информация, свързана с отбора и отделните футболисти.

Сред бъдещите цели са вграждането на видео секция, в която да бъдат публикувани кратки репортажи от всички двубои от българското първенство, както и версия на английски език.

Дневник