Малко повече от месец след като играха в четвъртфиналите на US Open, Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро отново ще бъдат един срещу друг на корта.

Швейцарецът и аржентинецът ще се срещнат за 23-и път, за да определят втория финалист в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай. Първият полуфинал ще противопостави Рафаел Надал и Марин Чилич.

Федерер стигна до финалната четворка в Шанхай без загубен сет. Маестрото победи французина Ришар Гаске със 7:6, 6:4. 36-годишният швейцарец имаше нужда от 78 минути, за да постигне 16-ия си успех от 18 сблъсъка с този съперник.

Мачът започна равностойно и вървеше гейм за гейм до 5:5. Федерер нанесе решителен удар с пробив в 11-ия гейм. След това рекордьорът по титли от Големия шлем нямаше проблем да затвори сета при свой сервис.

Серията на Федерер продължи с пробив на нула на старта на втората част. Гаске съумя веднага да го върне, но в седмия гейм отново се пропука на свой сервис. Този път световният номер 2 не изпусна аванса си и приключи мача в два сета.

Федерер записа 42-ата си победа от 46 мача през сезона. Той се класира за шестия си полуфинал от десет турнира през 2017 г.

Дел Потро имаше доста по-труден мач срещу сърбина Виктор Троицки. Аржентинецът загуби първия сет, но направи обрат и спечели с 4:6, 6:1, 6:4 след два часа игра.

Федерер води с 16:6 в директните сблъсъци с Дел Потро. Кулата от Тандил обаче спечели последния им сблъсък - 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4, като по този начин нанесе единствената загуба на Маестрото в турнирите от Големия шлем през 2017 г.

Дневник