Мария Шарапова се класира на своя първи финал в турнири от схемата на WTA след завръщането си на корта след наказание за употреба на допинг. Рускинята победи Шуай Пън 6:3 6:1 на "Тянджин оупън" и ще спори за титлата. Тя изтърпя 15-месечна санкция за употреба на мелдоний.

Бившата №1 в света се нуждаеше само от 78 минути, за да се справи с представителката на Китай. Рускинята се завърна на корта през април и в началото имаше проблеми, но напоследък демонстрира високо ниво. През миналата седмица 30-годишната тенисистка започна силно и в Пекин, но отпадна в третия кръг от новата №1 в света Симона Халеп.

Шарапова, която е №86 в момента имаше само една загуба срещу Пън преди този мач, като тя беше през 2009 г. Рускинята записа шеста победа над представителката на домакините и поставена под №3 в турнира.

Последният финал, който рускинята игра беше през май 2015 г., когато спечели Откритото първенство на Италия.


На финала в Китай Шарапова ще се изправи срещу 19-годишната Арина Сабаленка. Представителката на Беларус, която е №102 победи с 6:1 6:3 Сара Ерани. Тийнейджърката записа 10 аса срещу носителката на девет титли от WTA и я победи само за 58 минути.

"Още преди турнира казах на моя треньор, че ще се радвам да играя с Мария, защото никога не съм я срещала на корта. Тя е мой идол и винаги съм се опитвала да ѝ подражавам на игрището. Това ще бъде сбъдната мечта за мен и се надявам да се представя добре", каза Сабаленка.

Дневник