Президентът на Футболната федерация на САЩ Салил Гулати обеща "гмуркане в дълбокото", за да се установят проблемите, довели до провала в квалификациите за световното първенство. Щатите не успяха да се класират на Мондиала в Русия, след като допуснаха загуба в последния си мач с Тринидад и Тобаго. Тимът прекъсна серията си от поредни класирания, която започна през 1990 г.

Гулати, който говори три дни провала, заяви, че всичко ще бъде "извадено на масата" по време на детайлния анализ.

"Това е нещо, което правим след всяко голямо състезание, независимо дали имаме успех или не. Със сигурност сега анализът ни ще е по-дълбок и по-детайлен, като се има предвид, че не се класираме за първи път от 28 години", добави той.

Търсенето на нов мениджър ще бъде един от приоритетите за федерацията, след като Брус Арина, който пое тима миналия ноември, сега подаде оставката си. Според Гулати това ще бъде само върха на айсберга, като развитие на треньорската система, съдиите, съоръженията са сред дългия списък от задачи.

"Където трябва да направим големи промени, ще ги направим, без да се колебаем. Ако се налага ще работим и с перспектива за бъдещето. Имаме достатъчно време, за да се издигнем отново на едно добро ниво", каза Гулати.

Президентът на американската федерация е на поста от 2006 г. и това е трети мандат за него. Той пое отговорността за неуспеха в квалификациите, но заяви, че няма намерение да подава оставка.

Гулати, който е на 58 години, също не каза дали ще се кандидатира за преизбиране, когато неговият президентски мандат приключи през февруари.

Той обясни, че Футболната федерация на САЩ е направила пълни реформи на всички нива преди две години и сега планира да го направи отново. Това може да доведе до сериозни размествания на ключови постове.

Ще се инвестират още ресурси и в технологично развитие и нова инфраструктура.

"Нищо не е перфектно, за да кажем, че нямаме нужда от подобрение. Можем да надградим във всяка една област. Освен това мислим и за помощ от външни хора, винаги търсим полезни съвети", каза Гулати.

Дневник