Рафаел Надал постигна 16-а поредна победа и се класира за финала на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай. Световният №1 преодоля след 2.11 часа Марин Чилич със 7:5, 7:6 (3) в двубой, който премина през множество обрати и драматични моменти. Хърватинът даде всичко от себе си, но за пореден път Надал показа железни нерви.

Испанецът, който в предния кръг се справи с Григор Димитров, постигна пети успех над представителя на Хърватия в техния шести мач. Единствената победа на Чилич над Надал е именно в Китай на полуфинал в Пекин, но едва през 2009 г.

Световният №1 се класира за втория си финал в Шанхай след 2009 г., където ще чака победителя от мача между Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро. Евентуална среща между двамата най-успешни тенисисти в историята ще бъде четвърта за 2017 г. и трета на финал. Швейцарецът победи и в трите, като надделя над съперника си на финалите на Australian Open и Маями, както и на осмифинал в "Индиън Уелс.

Успехът е 10-и за Надал в полуфинали през 2017 г., като той няма нито едно поражение на този етап на турнир през годината. Испанецът ще спори за трета титла от "Мастърс 1000" през сезона след тези в Монте Карло и Мадрид. Той има още четири титли през 2017 г. - "Ролан Гарос" и US Open, Барселона и Пекин, където триумфира преди седмица.

Загубите на Надал на финали през годината са три – на Australian Open, Акапулко и на "Мастърс 1000" в Маями.

Двубоят започна много трудно за Чилич, който срещна сериозни проблеми при подаванията си. Още в първия гейм Надал можеше да го пробие, но хърватинът се защити отлично. За разлика от него световният №1 взимаше доста по-лесно подаванията си и резултатът се движеше гейм за гейм.

При 5:4 в своя полза Чилич имаше два сетбола, но отново видя най-доброто от Надал срещу себе си. Испанецът беше опрян до стената, но успя да вземе подаването си, а после ан свой ред да направи пробив. Това пречупи хърватина и след 1.07 часа Надал спечели първия сет.

Въпреки, че Чилич не допусна нито една двойна грешка в първата час и имаше четири аса на сметката си, Надал отново показа забележителна игра в защита и в решителните моменти беше на много високо ниво. Световният №1 спечели 83% от точките разиграни на първия си сервис (20 от 24), докато хърватинът беше с едва 63%, което се оказа голямата разлика.

Вторият сет започна лошо за Чилич, който загуби подаването си при 1:1, а след това Надал затвърди пробива. Последваха обаче два спечелени гейма за хърватина, който показа характер и се върна. В шестия гейм той губеше с 0:30, но успя да пробие съперника си. Това се оказа и първото загубено подаване на Надал в турнира.

Драмата беше пълна, след като последваха още два пробива, за да се стигне до равенство 6:6 и решителен тайбрек, който трябваше да определи дали Надал ще спечели или Чилич ще доведе нещата до трети сет.

Световният №1 поведе с 4:2, но Чилич успя да му върне минипробива. Две непредизвикани грешки на хърватина от форхенд обаче доведоха до 6:3, а след подаването си Надал спечели двубоя.

Дневник