Отборът от Формула 1 "Торо Росо" обяви, че Брендън Хартли ще бъде втория пилот на тима за предстоящото състезание за Гран при на САЩ. Новозеландецът ще си партнира с Даниил Квят, който се завръща в кокпита, след като отсъстваше от надпреварите в Малайзия и Япония.

В последните два старта за втория тим на концерна "Ред Бул" караха Пиер Гасли и титулярът Карлос Сайнц младши. Испанецът обаче преминава в "Рено" още за състезанието в САЩ, а Гасли ще участва във финала на Супер Формула в Япония. Първоначално се смяташе, че французинът няма да пътува за Япония, но "Хонда", който ще доставя двигатели на "Торо Росо" от сезон 2018 настоя Гасли да участва.

Новозеландецът беше част от програмата за развитие на "Ред Бул" преди години, а през 2009 г. беше резервен и тест пилот на "Ред Бул" и "Торо Росо". След като не успя да се наложи във Формула 1, Хартли се насочи към състезанията за издръжливост. През 2015 г. той стана шампион в шампионата за издръжливост на ФИА заедно с Марк Уебър и Тимо Бернхард. 


През това лято 27-годишният Хартли триумфира в "24-те часа на Льо Ман" за "Порше" заедно с Бернхард и Ърл Бамбър.

Хартли ще бъде деветият новозеландец, който ще дебютира във Формула 1 и първи, който ще участва в състезание от Майк Такуел през 1984 г. Най-известният представител на страната е Брус Макларън, който кара между 1958 и 1970 г.

Състезанието за Гран при на САЩ на пистата в "Остин" е през следващия уикенд.

Дневник