Ливърпул" и "Манчестър юнайтед" завършиха наравно 0:0 в първото издание на най-голямото английско дерби за сезона. Най-чаканият мач от осмия кръг във Висшата лига премина под доминацията на мърсисайдци, които обаче не успяха да материализират предимството си. "Анфийлд" видя агресивен "Ливърпул" и доста пресметлив "Юнайтед", който не искаше да предприема никакви рискове.

"Червените дяволи" не впечатлиха в първия си голям тест за сезона, след като в предишните седем мача играха с тимове от долната половина на класирането. "Ливърпул" пък продължава на приливи и отливи, и има само една победа в последните си пет шампионатни мача.

Това е четвърто поредно равенство между двата отбора, което се случва за първи път в историята на съперничеството, което се проведе за 199-и път. "Юнайтед" завърши двубоя само с един точен удар и едва 38% притежание на топката, като за първи път през сезона тимът на Жозе Моуриньо беше надигран.

"Доста ми е трудно да преценя дали резултатът е добър за нас или не. Определено мисля, че ние бяхме по-добрия отбор в мача, "Юнайтед" дойдоха да се защитават и да си тръгнат с точка и го постигнаха. Знаехме колко са силни в защита и как могат да затворят всеки мач, знаехме и, че няма да имаме 20 шанса, затова беше важно да се възползваме и от най-малкото", каза Юрген Клоп след мача.

Германецът определи представянето на отбора си като добро и смята, че "Ливърпул" се намира на правилен път, демонстрирайки добро ниво с изключение на един мач.

"Мисля, че имаше дузпа за нас, но едва ли трябва да обръщам внимание на това. Бяхме длъжни да вкараме гол, но не се получи. Ще извлечем позитивите и ще видим къде грешим", добави Клоп.

Началните минути бяха много интензивни, като и двата отбора започнаха на много високо темпо. "Юнайтед" подходи много по-консервативно, излизайки с постройка 4-2-3-1, но и без доста ключови играчи в средата на терена като Пол Погба и Маруан Фелайни.

Домакините от "Анфийлд" бяха без Садио Мане, а Филипе Коутиньо стартира със свободна роля до останалите двама нападатели Фирмино и Салах. Движението на бразилеца затрудни много "червените дяволи", след като Коутиньо често се прибираше дълбоко да играе с топката или стоеше зад гърба на колегите си в атака, търсейки свободни пространства.

В 34-ата минута "Ливърпул" стигна до най-чистото си положение. Лукаку, който се беше прибрал в защита закъсня да се изтегли и покри засадата, Фирмино намери Жоел Матип около вратарското поле, който незабавно стреля, но с крак Давид Де Хеа успя да отрази удара му.

След това топката попадна в Салах, чийто изстрел премина в страни.

До този момент домакините имаха предимство и държаха инициативата, като футболистите на Юрген Клоп постоянно държаха играчите на "Юнайтед" нащрек. Крайните бранители на "Ливърпул" стояха високо по терена и не позволяваха на съперниците си да се включват в атака.

Две минути преди почивката дойде и най-добрият шанс за "Юнайтед". Двойно подаване между Марсиал и Лукаку изведе последния на стрелкова позиция, но Симон Миньоле показа завиден рефлекс.

Освен с пропуска си, нападателят на "Манчестър юнайтед" се отчете и две груби прояви, при които беше късметлия, че не получи наказание. Лукаку първо неспортсменски фаулира Джо Гомез, а после ритна в главата падналия Деян Ловрен.

След почивката тактическото надлъгване между двамата мениджъри продължи, но отново "Ливърпул" беше по-активния отбор. Домакините контролираха топката в много по-голяма част от времето, докато "Юнайтед" се задоволи с това да руши играта.

Червените нападаха към прочутата трибуна "Коп", но изненадващо този път подкрепата не беше толкова яростна, а коментаторът на Sky Sports Гари Невил се изненада от "тихите фенове" в съботния следобед.

В 61-ата минута мърсисайдци поискаха дузпа, след като Коутиньо падна в наказателното поле след контакт с Андер Ерера. Действията на испанеца бяха на ръба на позволеното, а нападателят на "Ливърпул" първо понечи да продължи, но после предпочете да падне.

Точно 10 минути по-късно "Ливърпул" беше на сантиметри от това да откри резултата. Салах засече с глава центриране на Фирмино, но не успя да насочи топката към целта. Усетил, че тимът му има превес Юрген Клоп пусна на терена Окслейд-Чембърлейн, Стъридж и Доминик Соланке с надежда те да освежат играта и да донесат желания гол.

Дневник