За четвърти път през 2017 г. феновете на тениса ще гледат мач между Роджър Федерер и Рафаел Надал. Часове, след като световният №1 победи Марин Чилич, Федерер го последва с успех над Хуан Мартин дел Потро 3:6, 6:3, 6:3 и се класира за финала в Шанхай.

Швейцарецът, който е втори в световната ранглиста трябваше да прави обрат, но след 1.58 часа се справи с аржентинския си съперник.

Двамата се срещнаха за 23-и път в световния тур, а Маестрото записа 17-та победа срещу аржентинския си съперник. Срещата им беше трета през 2017 г., като Федерер спечели във втория кръг в Маями, а Дел Потро си върна на четвъртфинала на US Open след успех в четири сета.

Двубоят започна равностойно като двамата взеха геймото си до 2:2. Дел Потро впечатли с движението си по корта и спокойствието, с което отиграваше топките. Той спечели петия гейм, а после проби Федерер, като швейцареца спечели само една точка на подаването си.

Изненадващо ветеранът започна да греши все по-често и до края на първия сет така и не успя да настрои играта си към тази на Дел Потро. Аржентинецът играеше с много по-голямо самочувствие и затвори първата част с 6:3 само за 39 минути.

Предимството на Кулата от Тандил се дължеше до голяма степен на силния му сервис. Дел Потро реализира осем аса в първия сет, въпреки че беше едва около 70% при спечелените точки на сервис.

Във втория сет ситуацията се обърна, развивайки се огледално. Федерер поведе с 3:2 и проби подаването на съперника си, след което затвърди пробива, преди да спечели с 6:3. Швейцарецът вдигна сериозно темпото, беше много по-стабилен на сервис, като реализира и четири аса. Във втората част Маестрото спечели 17 от 18-те разиграни точки при първото си подаване.

Той реализира един пробив като имаше общо седем възможности във втория сет.

В третия сет пробивът за Федерер дойде в третия гейм, а след това той затвърди. Спадът на Дел Потро, който започна още в средата на втория сет спря два в петия гейм на втората част, но вече беше късно за обрат, след като и Федерер нямаше спирка.

Федерер завърши с повече от 70% реализиран първи сервис и спечели 87% от точките разиграни на свои подавания (40 от 46). След колебливия първи сет, той вдигна много нивото, а Дел Потро не можа да отговори на световния №2.

Финалът на турнира "Мастърс 1000" в Шанхай е утре по обяд. Това ще е 10-и мач за титла на Надал, който спечели шест от тях. Федерер има пет титли през 2017 г.: Australian Open, "Уимбълдън", "Хале" и двата турнира от "Мастърс 1000" в Индиън Уелс и Маями.

Сблъскът между двамата най-титулувани тенисисти ще бъде 37-и. Те вече спориха на финалите на Australian Open и Маями, както и на осмифинал в "Индиън Уелс през тази година, като и в трите случая победител беше Федерер.

Дневник