Атлетико" (Мадрид) спря перфектния "Барселона" и се превърна в първия отбор през този сезон, който не губи от каталунците. В най-чакания мач от осмия кръг в Ла Лига двата тима завършиха 1:1, поделяйки си точките. Съперниците си поделиха и полувремената, след като преди почивката "Атлетико" беше по-добър, а през втората част "Барселона" не остави съмнение в доминацията си.

След седем поредни победи каталунците записаха първо равенство, но продължават да водят в класирането. "Барселона" има актив от 22 точки, с пет повече от "Реал" (Мадрид). "Атлетико" е трети с 16.

Победители се оказаха 64 393 зрители на "Уанда метрополитано" в Мадрид, които изгледаха голям спектакъл. Саул Нигес изведе "Атлетико" напред в 21-ата минута, а Луис Суарес донесе точката на каталундците девет минути преди края.

"Дюшекчиите" не успяха да прекъснат серията си от 14 мача в Ла Лига без успех над каталунците. За последно "Атлетико" победи "Барселона" през 2010 г., а след идването на Диего Симеоне няма успех в Ла Лига, въпреки че победи два пъти този съперник в Шампионската лига.

Треньорът на "Атлетико" обаче запази отличен актив срещу колегата си Ернесто Валверде и още няма загуба срещу него. Двамата се изправиха за десети път един срещу друг, в които Симеоне е печелил шест пъти, а четири мача са завършвали наравно. Лионел Меси не успя да накаже втория си най-любим съперник в Ла Лига, въпреки че изигра силен мач.

Още в 30-ата секунда каталунците можеха да открият резултата като Меси се озова в наказателното поле на "Атлетико", но бързо бееш обграден от четирима и загуби баланс. "Дюшекчиите" отговориха много бързо и до 15-ата минута създадоха две сериозни опасности пред Марк-Андре тер Щеген.

В основата и на двете беше Антоан Гризман, който беше неуловим за защитата на каталунците. Първо Кореа изведе французина на отлична позиция и той стреля от малък ъгъл, но Тер Щеген успя да спаси.

Малко по-късно Гризман тръгна на скорост, преодоля елементарно Пике и стреля с левия крак, но вратарят на "Барселона" отново беше на мястото си.

Футболистите на Диего Симеоне бяха отлично подредени и за пореден път показаха, че са майстори на дефанзивната игра. Освен, че действаха перфектно в отбрана, "дюшекчиите" бяха много опасни и напред, а в 21-ата минута вече водеха в резултата.

От около 22 метра Саул с фалцов удар не остави шансове на Тер Щеген и откри – 1:0. Халфът отбеляза първото си попадение за сезона, а то дойде след 18 паса, при които топката мина през седем различни играча в червено-бяло. Атаката започна още от капитана Габи Фернандес дълбоко в половината на "Атлетико".

Съвсем очаквано "Барселона" притежаваше топката в близо 70% от времето, но не успяваше да стигне до чисто голово положение. Меси беше пазен постоянно от двама или трима, а Луис Суарес остана изолиран в предни позиции. При подаванията на каталунците липсваше динамика, а за капак и фланговете не работеха.

Първата част завърши без нова сериозна опаност на сметката на "Барселона", а "Атлетико" се прибра дълбоко в собствената си половина, чакайки възможност на контраатака.

След подновяването на играта каталунците бяха много по-агресивни, започнаха да играят на по-висока скорост и разликата веднага се усети. "Атлетико" беше принуден да се прибере още по-плътно в половината си, което пък доведе до малко повече пространства за опити за далечни удари.

В 57-ата минута Меси беше фаулиран последователно от Габи и Саул и си спечели свободен удар на много удобна позиция за левия му крак. Звездата на "Барселона" застана зад топката и изпълни всичко по перфектен начин, но ударът му срещна левия страничен стълб на Ян Облак.

За шести път от началото на сезона изстрел на аржентинеца се спира в гредата, като по този показател Меси е на първо място от всички футболисти от Топ 5 първенствата на Европа.

След тази ситуация "Барселона" се настани още по-трайно в полето на "Атлетико", а с напредване на времето примката се затягаше. Домакините не правеха абсолютно в предни позиции, а всички играчи в червено и бяло се бяха прибрали зад центъра. Дори Антоан Гризман се връщаше много често до собственото си наказателно поле, за да помага в защита.

Девет минути преди края на двубоя "Барселона" изравни напълно заслужено. Резервата Сержи Роберто, който се включи много силно от пейката, центрира отдясно, а Луис Суарес само и това чакаше, засичайки топката – 1:1.

Уругваецът отбеляза третия си гол от началото на сезона в Ла Лига.

Попадението доведе нов прилив на енергия сред играчите на Ернесто Валверде, а положенията следваха буквално едно след друго. При най-чистото Андре Гомеш пусна много хитър пас за Суарес, но сантиметри не стигнаха на уругваеца да засече топката.

В продължението Меси имаше нова възможност от свободен удар, но ударът му беше спасен от Облак.

Дневник