Роджър Федерер спечели титлата от турнира "Мастърс 1000" след успех с 6:4, 6:3 срещу Рафаел Надал. Дългоочакваният мач между двамата най-велики тенисисти в историята се превърна в рецитал на Маестрото, който се нуждаеше само от 1.13 часа, за да вземе своята шеста титла за 2017 г.

Швейцарецът взе 15-и успех срещу Надал, но испанецът остава с положителен баланс срещу съперника си, като има 23 успеха на сметката си.

Швейцарецът триумфира за втори път в Китай след 2014 г. Успехът е 40-и за него през 2017 г. срещу само четири загуби. Федерер има само една загуба на финал през този сезон – на "Мастърс 1000" в Монреал срещу Александър Зверев.

По пътя към своята 94-а титла в кариерата Федерер беше перфектен. Той реализира 10 аса и загуби едва пет от разиграните 30 точки на първия си сервис. Надал, който преди този мач се намираше в серия от 16 поредни победи, нямаше отговор на страхотната игра на съперника си. След тежките двубои с Григор Димитров и Марин Чилич испанецът се предаде пред по-свежия Федерер.

Класиката в тениса се проведе за 38-и път и общо за четвърти през 2017 г. Преди това двамата се изправиха във финалите на Australian Open и турнира в Маями, както и на осминафинал в друг от "Мастърс 1000" категорията - Индиън Уелс. И в трите предишни случая успехът беше за Федерер.

Серията на Маестрото срещу Надал вече е от пет поредни победи. Преди финала в Шанхай серията на Федерер беше от четири поредни победи. Той победи и на финала в Базел през 2015 г. Последният успех на световния №1 над Федерер е на Australian Open през 2014 г., когато надделя в много качествен полуфинал.

Двубоят започна с пробив за Федерер, който се възползва от колебанията в подаването на световния №1. Той поведе с 40:15, преди да се стигне до равенство. Надал отново допусна грешка и при третия си геймбол швейцарецът се възползва.

Той затвърди пробива, преди да се стигне до разменени сервис геймове, при които нямаше никаква изненада. За разлика от съперника си Надал срещаше малко по-големи проблеми при подаването и не играеше с лекотата от предишните си двубои.

Нивото, което Маестрото демонстрираше, беше невероятно, а за това доказателство беше и шестият гейм, който швейцарецът взе само за 50 секунди. Той спечели подаването си на нула, за да дръпне отново с два гейма.

След 36 минути Федерер спечели първия сет с 6:4. Той записа седем аса в първата част срещу четири за съперника си. Швейцарецът вкара 75% от първия си сервис и спечели 83% от разиграните точки от него (15 от 18). Надал беше под 70% и нямаше отговор на добрата игра на големия си съперник.

Вторият сет започна с няколко разменени сервис гейма, в които нямаше никаква изненада. Надал печелеше подаванията си, но езикът на тялото му не показваше голямата битка, която даваше на предишните си съперници. Световният №1 много рядко доминираше в разиграванията, а по-скоро се задоволяваше с това да връща топката на Федерер.

Подобно на Григор Димитров, който игра с Надал на четвъртфинала, Федерер много рядко използваше слайс и това обърка тактиката на испанеца. При 2:2 Маестрото отново успя да пробие подаването на лидера в световната ранглиста.

Той стигна до два брейкбола след много силна игра, а след грешка на Надал от форхенд по диагонала успя да поведе с 3:2.

Проблемите за Матадора от Майорка станаха още по-големи, след като Федерер спечели своето подаване, а след това максимално затруди Надал при неговия сервис гейм. Испанецът допусна много неточности, два пъти и мрежата го спря, но накрая успя да се пребори, за да вземе трети гейм.

Последва експресен сервис гейм на Федерер, преди Маестрото да пробие отново съперника си и да спечели турнира. Надал беше разколебан, не успя да се защити и след час и 13 минути рухна срещу перфектния Федерер.

Надал, който триумфира на турнира в Пекин, не успя да вземе втора титла в Шанхай: "Страхотна година, Роджър. Изиграхме много хубав мач, той просто беше по-добър от мен. Годината е успешна много и за мен, седмиците са страхотни, щастлив съм от моите резултати."

"Много неща се случиха от последната ми титла в Шанхай, но се радвам, че отново съм тук. Прекрасно е, че играх с моя велик съперник Рафа, поздравления за него. Когато откривахме неговата академия в Майорка, не мислехме, че ще имаме такава година. Може да се срещнем отново и в следващите турнири", каза шампионът в Шанхай.

През 2017 г. двамата спечелиха четирите титли от Големия шлем, бройката на трофеите за испанеца от годината е общо шест, а финалите 10.

Дневник