Мария Шарапова спечели титлата на турнира в китайския град Тянджин. Рускинята победи представителката на Беларус Арина Сабаленка със 7:5, 7:6 (8) и взе първи трофей от 2015 г. Шарапова, която се завърна след 15-месечно наказание за употреба на допинг, участваше в седми турнир. Тя изоставаше с 1:4 и в двата сета, но се справи с 19-годишната Сабаленка за 2 часа и пет минути.

Това е 36-а титла за 30-годишната рускиня в турнири от WTA. Последният финал, който рускинята игра беше през май 2015 г., когато спечели Откритото първенство на Италия.

"Това е невероятен момент за мен. Наистина тази титла ще остане завинаги в моето съзнание и ще я помня цял живот. Минах през толкова много неща в последно време и се радвам, че успях да спечеля трофей. Имах много тежки моменти в мача, Арина игра много силно и определяно я чака добро бъдеще", каза Шарапова.

Тя не получи "уайлд кард" за "Ролан Гарос", а на "Уимбълдън" беше контузена, но успя да вземе участие на US Open. В Ню Йорк Шарапова отново игра като поканена и отпадна в четвъртия кръг след загуба от Анастасия Севастова от Латвия.


За турнира в Китай настоящата №86 в световната ранглиста получи "уайлд кард". Тя проби подаването на Сабаленка още в първия гейм на мача, но след това загуби четири поредни. Рускинята успя да се върне до 3:4, а после направи нов решителен пробив, за да спечели първата част.

Във вторият сет ситуацията беше още по-заплетена за носителката на пет титли от Големия шлем. Тя изоставаше с 1:5, но спечели пет поредни гейма, преди да се стигне до тайбрек.

В решаващия гейм Сабаленка спаси три мачбола, но след това допусна двойна грешка и даде титлата на своята опонентка.

Дневник