Централният защитник Давид Яблонски донесе втора поредна победа на "Левски". След като вкара на "Черно море" в предишния кръг, чешкият бранител се разписа и срещу "Етър" за нов успех с 1:0. Сините записаха суха мрежа в четвърти пореден двубой и победиха за първи път като гост слд два поредни неуспеха – загубата от "Ботев" и равенството с "Берое".

Столичани продължиха тенденцията да бележат малко, но и да не допускат при Делио Роси, и след идването на италианския специалист имат само две допуснати попадение в мрежата си. Капитанът на "Левски" Божидар Митрев записа десетата си суха мрежа от началото на сезона.

"Етър", който в предишния си домакински мач спря ЦСКА с 2:2, не можа да повтори силната си игра. С изключение на епизодични атаки, великотърновци не свършиха нищо пред синята врата.

"Етър" опита да започне агресивно мача, както го направи и при предишното си домакинство срещу ЦСКА, но не успя да го стори. Още в петата минута домакините се оказаха догонващи, след като Давид Яблонски изведе "Левски" напред. Жорди Гомес центрира от корнер, а чешкият централен защитник засече топката с глава.

Яблонски реализира петия си гол от началото на сезона и излезе начело сред реализаторите на сините. Той беше изпуснат от лошо построената защита на "Етър", въпреки че е най-високия играч на полето.

Ранното попадение стъписа футболистите на домакините, които преди почвиката не създадоха нищо опасно. Играта на "Етър" се изчерпваше с дълги подавания към тарана Бадара, но той беше много зорко пазен от Яблонски и Холмар Ейолофсон. Фланговете на "Етър" не работеха, а в средата на терена домакините срещаха сериозни трудности срещу "Левски".

Единственият точен удар на "Етър" беше дело на Иван Стоянов с глава, но прекалено слаб, за да затрудни Божидар Митрев.

По-чистите положения бяха на сметката на "Левски", но опасен удар на Антонио Вутов премина край вратата.

След почивката ситуацията не се промени особено и "Етър" продължи да разчита на дълги изритани топки. Едва след 60-ата минута Станислав Генчев потърси промяна с пускането на Никола Колев. "Етър" започна да играе с различна постройка и опита да свали топката на земята.

Домакините изнесоха действията в по-предни позиции, но все така не стигаха до опасни положения пред Митрев. "Левски" прие играта в собствената си половина и чакаше на контраатака.

Независимо, че нямаше опасни положения на сметката си "Левски" беше по-близо до това да вкара втори гол. Жуниор Мапуку се появи от пейката и 13 минути преди края можеше да реши всичко в двубоя. Той овладя топката на скорост, преодоля вратаря Христо Иванов, но ударът му беше избит малко пред голлинията от защитник на виолетовите.

В заключителните минути "Етър" опита да притисне сините, а на терена се появи и ветеранът Тодор Колев. Дори и това не помогна на домакините, които можеха да получат втори гол. В продължението трима от "Левски" излязоха сами срещу един защитник на "Етър", но Милош Цветкович направи по-трудното и изкара топката в аут.

"Цяла България знае, че "Левски" е опасен на статични положения и те точно така ни вкараха. Видя се, че противникът много добре знае как да се защитава и за нас беше много трудно. Нямахме кой знае какви чисти положения, въпреки че момчетата се раздадоха и имаха желание. Мисля, че "Левски" много трудно ще получава голове през сезона, показвайки тази игра", каза треньорът на виолетовите Станислав Генчев.

Дневник