Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) ще заседава през ноември дали да възстанови членството на Русия. Работната група на ИААФ трябва да представи доклад за напредъка на страната в борбата с допинга на следващото заседание, това съобщи говорителят на световната федерация Янис Николау.

"Работната група ще информира ИААФ за напредъка на руската федерация и колко от критериите се изпълняват. Що се отнася до евентуално разглеждане на връщане на членството на Русия, това ще стане през ноември. Разбира се, ако дотогава докладът е положителен", добави Николау.

Членството на Русия беше замразено през 2015 г. след редица положителни проби за допинг. Освен това германският телевизионен канал ARD излъчи документален филм за системата на Русия за допингиране на елитни спортисти. Това доведе до безпрецедентни санкции, а на световното първенство по лека атлетика това лято в Лондон бяха допуснати руски атлети да се състезават под неутрален флаг.

Президентът на руската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин вече беше изслушан от независима комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) и експерти на ИААФ по време на световното първенство. Той и руският вицепремиер Виталий Мутко поискаха наказанието да бъде отменено.

На 30 октомври Шляхтин ще бъде изслушан за пореден път в Осло от членовете на работната група на ИААФ. Събранието на съвета на асоциацията пък е предвидено за 25-26 ноември в Монако. Преди това становище ще изкаже и WADA, която има заседание на 16 ноември в Сеул. Очаква се Световната антидопингова агенция да разглежда и молбата на руската агенция РУСАДА за възстановяване на лиценза ѝ.

Дневник