Световният №1 Рафаел Надал промени програмата си и отказа участие на турнира в Базел. От Организаторите на надпреварата в зала от категорията АТП 500 обявиха официално, че Роджър Федерер ще заеме мястото на испанеца като първи поставен в основната схема. Причината за отсъствието на Надал е контузия в дясното коляно, получена на турнира в Шанхай.

"След преглед при своя лекар в Барселона световният №1 обяви, че няма да участва на турнира. Според докторите той страда от претоварване на коляното в последните седмици, което води до възпаление. Проблемите му са се изострили на турнира в Шанхай", съобщиха организаторите на турнира в Базел.

Надал игра с превръзка на коляното във финала от "Мастърс 1000" в китайския град, загубен с 4:6, 3:6 от Федерер. Поражението сложи и край на серията от 16 поредни победи на лидера в световната ранглиста, който преди това триумфира на турнира в Пекин.

Контузията на испанеца ще направи битката за върха в световната ранглиста още по-оспорвана. В момента той има 10 465 точки, а Федерер е с 8505. В случай, че спечели в родния си град швейцарецът ще добави 500 към актива си и ще изостава само с 1460.

От щаба на Надал не очакват той да има проблем да участва на последните два големи турнира през годината в Париж и Лондон. В надпреварата във френската столица се присъждат 1000 точки за победителя, а на финалния "Мастърс" в Лондон – 1500 за този, който не допусне нито една загуба.

Дневник