Световният №20 Ник Кириос стана поредният от водещите тенисисти, който прекрати предсрочно сезона си. 22-годишният кипърец ще почива до края на годината, за да се възстанови от контузия на тазобедрената става.

Тази седмица още двама играчи обявиха, че пропускат остатъка от сезона заради травми - Томаш Бердих и Милош Раонич. По-рано през годината това направиха Новак Джокович, Анди Мъри, Стан Вавринка, Милош Раонич и Жил Мюлер.

"За съжаление заради възобновяването на контузията, която получих още на турнира в "Куинс" (през юни), трябва да сложа край на сезона си, за да съм сигурен, че ще се възстановя напълно и ще се подготвя по най-добрия начин за Australian Open", обяви Кириос чрез "Туитър".

Тази седмица австралиецът взе участие в турнира от категория "АТП 250" в Антверпен. Той изненадващо загуби още в първия си мач от белгиеца Рубен Бемелманс, който е №98 в световната ранглиста. Кириос спечели първия сет, но допусна обрат - 7:6 (3), 3:6, 3:6.

Кириос приключва сезона с 31 победи и 17 загуби. Австралиецът изпрати разочароваща година, в която не спечели титла и нито веднъж не успя да премине втория кръг в турнирите от Големия шлем. Той отпадна още на старта на "Уимбълдън" и US Open, а от Australian Open и "Ролан Гарос" си тръгна след втория мач.

Освен с бедрото през година Кириос имаше проблеми с рамото и коляното. Най-силните му моменти този сезон бяха финалът на мастърса в Синсинати, където загуби от Григор Димитров, и финалът в Пекин, където отстъпи срещу световния №1 Рафаел Надал.

Темпераментният австралиец не пропусна да се забърка в скандал и през 2017 г. Миналата седмица на мастърса в Шанхай той прекрати демонстративно мача си от първия кръг срещу Стив Джонсън след един сет игра. Това му донесе глоба от 10 хиляди долара.

Преди година турнирът в Шанхай отново беше белязан от проблеми с Кириос. Тогава младият австралиец демонстративно загуби двубоя си от втория кръг срещу Миша Зверев. Това му донесе глоба от 16 500 долара и наказание да не играе осем седмици. Впоследствие санкцията беше намалено на три седмици.

Dnevnik.bg