ампионът Хуан Мартин дел Потро ще се изправи срещу Григор Димитров във финала на турнира от категория "АТП 250 в Стокхолм. Българинът и аржентинецът ще се срещнат за втора поредна година в шведската столица, след като през 2016 г. играха на полуфинал.

Димитров стигна до третия си финал в Стокхолм след победа срещу италианеца Фабио Фонини с 6:3, 7:6 (2). Дел Потро трябваше да мине през много тежка битка, за да се присъедини към българския тенисист в битката за трофея.

Аржентинецът победи Фернандо Вердаско с 6:7 (1), 6:4, 7:6 (1) в зрелищен двубой, който продължи два часа и 43 минути. Кулата от Тандил навакса пробив пасив в решителния трети сет, а след това спаси "скрит" мачбол при 3:4, за да стигне до трети пореден и общо четвърти успех срещу 33-годишният испанец.

Финалът в неделя ще бъде четвъртият мач между Димитров и Дел Потро през 2017 г. и общо осми в историята на съперничеството им. Българинът имаше пет загуби в първите си пет двубоя с аржентинеца, но спечели последните им две срещи - 7:6 (6), 7:5 на осминафиналите в Пекин и 6:3, 7:5 на същата фаза в Синсинати.

Димитров ще преследва четвъртата си титла за сезона след тези в Бризбейн, София и Синсинати. 26-годишният тенисист има седем победи в 12-те си финала в турнирите от световния тур на АТП.

Световният №8 участва за седми път в Стокхолм, където спечели първата си титла при мъжете. Това се случи през 2013 г., когато той победи последователно Мариуш Копил, Ян-Ленард Щруф, Кени дьо Шепер, Беноа Пер и Давид Ферер.

През 2014 г. българският тенисист игра финал в Стоколм, като сдаде трофея след драматична трисетова битка с Томаш Бердих. Година по-късно чехът отново спря Димитров в шведската столица, този път в четвъртфиналите.

Дел Потро ще преследва първата си титла през сезона и общо 20-а в 28-ия финал в кариерата си. Той достига до мач за трофея за пръв от миналогодишния турнир в Стокхолм.

Дневник