Григор Димитров загуби финала на турнира "АТП 250" в Стокхолм от Хуан Мартин дел Потро с 4:6, 2:6 след час и 25 минути. Българинът срещна един безгрешен съперник срещу себе си, който през целия мач не свали високото си ниво.

Кулата от Тандил защити титлата си от миналата година, а Димитров, който е шампион в Стокхолм от 2013 г. допусна втора загуба в мач за титлата в шведската столица след 2014 г. Двамата съперници се срещнаха за четвърти път през 2017 г. като вече имат по две победи за сезона. Димитров прекъсна серията си от два поредни успеха срещу Кулата от Тандил, след като го надигра в Синсинати и Пекин.

"Изиграх най-добрият си мач през седмицата, точно срещу Григор. Ти направи чудесен турнир, победи ме два пъти през тази година, поздравления за теб и твоя екип", каза просълзеният Дел Потро.

Двукратният шампион от турнира обясни, че контузиите вече са зад гърба му и се надява на още по-силни изяви до края на този сезон и следващия.

Дел Потро спечели шеста победа от осем мача срещу българина и не му позволи да вземе осмата титла в кариерата си. Аржентинецът, който се завърна на корта след дълго лечение от контузия печели първи трофей от една година насам.

За Димитров загубата на финал е първа за 2017 г. след победите в Бризбейн, София и Синсинати.

"Не ми е необходимо много тук, за да се усмихвам, публиката е невероятна. Първо поздравления за моя съперник Хуан, пожелавам ти всичко най-добро до края на сезона, човече. Това беше вълнуваща седмица за мен, особено пред тази публика, която за мен е почти като домашна. Имаше много български флагове и аз усещам Стокхолм като дом", каза Димитров след загубата.

Шампионът от 2013 г. обеща да се завърне в Стокхолм след една година и да се бори отново за титлата. "Този турнир има история и тя тежи доста. Искаше ми се да спечеля, но съвсем заслужено моят съперник излезе победител".

Дневник


Григор Димитров записа две двойни грешки в мача, като и двете бяха в откриващия гейм от срещата. След това той не можеше да разчита на силен първи сервис, който влезе само в 62% от случаите. Българинът спечели 20 от общо 33 точки на първото си подаване, срещу 29 от 38 при съперника си.

Кулата от Тандил показа страхотно ниво на играта си, сервисът отново беше най-силното му оръжие, което буквално отказа Димитров. Аржентинецът записа девет аса и само една двойна грешка, но тя не му повлия.

Димитров имаше добри шансове да върне пробивите в началото на първия и втория сет, но и при четирите случая, които му се откриха, Дел Потро намираше най-правилните решения.

Дневник