Хиляди китайски олимпийски спортисти са били въвлечени в подкрепяна от държавата системна политика за ползване на допинг през 80-те и 90-те години на миналия век. Това твърди бившият доктор в китайския олимпийски отбор Сюе Инсян в интервю пред германската ARD.

"Трябва да са били въвлечени над 10 000 души", казва тя, цитирана от "Дойче веле". Според нея всички медали, спечелени от китайски спортисти в международни състезания по това време, трябва да бъдат отнети.

През 80-те години на миналия век Сюе Инсян е била част от лекарския щаб на олимпийския отбор по гимнастика. По думите ѝ по това време китайските власти настоявали, че отборите във всички спортове трябва да са част от схемата - футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, бадминтон, леката атлетика, плуването, гимнастиката и вдигането на тежести.

Сюе Инсян допълва, че тези, които са отказвали да ползват допинг, са били отстранявани от отборите. Най-младите засегнати спортисти са били на по 11 години.


В друго интервю пред "Зюдойче цайтунг" 79-годишната лекарка посочва: "Правителството искаше единствено да печели златни медали, без значение как. Докато не те хванат, ти си добър състезател."

Сюе Инсян била уволнена по време на игрите в Сеул през 1988 г., когато отказала да даде забранено вещество на състезател в отбора по гимнастика. Въпреки това още десет години продължила да работи в спортни организации в Китай, след което се оттеглила.

Тя напуснала страната през 2015 г. заедно със сина си и съпругата му, като получила убежище в Германия. За пръв път Сюе Инсян направила разкрития за допинг схемата през 2012 г. пред австралийски вестник.

Бившият лекар от олимпийския отбор посочва, че в Китай неудобните за правителството хора попадат в затвора. Тя допълва, че е била притискана да си мълчи. "Веднъж осем души дойдоха в дома ми. Поискаха от мен да не говоря за употребата на допинг. Принуждаваха ме да се откажа. Казах им: "Не мога да го направя." Искаха да ме накарат да замълча", казва тя.

Китайското правителство е отказало коментар на думите ѝ пред ARD и "Зюдойче цайтунг".

В годините властите в азиатската страна са отричали да е имало държавна програма за употреба на допинг. През 2012 г. Чен Жангао - главен лекар в олимпийските отбори през 1984, 1988 и 1992 г., обяви, че само "около 50" са били китайските спортисти, ползвали забранени вещества по това време.

Дневник