Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че започва разследване на твърденията за масовa употреба на допинг в китайския спорт през 80-те и 90-те години на миналия век.

Твърденията бяха направени от бившия диктор в олимпийския отбор на Китай Сюе Инсян. В интервю за германската телевизия ARD тя обяви, че над 10 000 души са били въвлечени в подкрепяна от държавата системна политика за използване на забранени вещества.

Инсян е била част от лекарския щаб на олимпийския отбор по гимнастика по онова време. Тя твърди, че е била уволнена по време на игрите в Сеул през 1988 г., защото е отказала да даде забранени субстанции на един от гимнастиците.

Според нея всички медали, спечелени от китайски спортисти в международни състезания по онова време, трябва да бъдат отнети. Инсян твърди, че най-младите засегнати спортисти били на по 11 години. По думите й тези, които са отказвали да ползват допинг, са били отстранявани от отборите

"Всеки човек, който беше против систематичната употреба на допинг, беше считан за опасен за страната. А всеки, който по някакъв начин е застрашил страната, сега е в затвора", добави Сюе, която е напуснала Китай през 2015 г. заедно със сина си и неговата съпруга.

79-годишната китайка търси политическо убежище в Германия. Тя заяви, че не се чувства в безопасност в своя дом от 2012 г. насам, когато за първи път си е позволила да говори открито за употреба на допинг.

Dnevnik.bg