Люис Хамилтън спечели състезанието за Гран при на САЩ и увеличи преднината си в генералното класиране пред Себастиан Фетел на 66 точки. Второто място на германеца на пистата в Остин обаче означаваше, че поне математически трябва да се изчака още една седмица, преди пилотът на "Мерцедес" да бъде обявен за шампион за четвърти път.

Това може да се случи още тази неделя в Гран при на Мексико, 18-и кръг от календара. За да успее да запази интригата жива още малко, Фетел трябва да спечели 17 точки повече от своя съперник, което не е лесна задача с оглед на представянето на Хамилтън напоследък. След лятната пауза британецът спечели пет състезания (Белгия, Италия, Сингапур, Япония и САЩ) и завърши втори в Малайзия, с което взе общо 143 точки срещу 63 за Фетел в този период.

За да си гарантира титлата на пистата "Ерманос Родригес" край Ню Мексико, Хамилтън просто трябва да завърши пети или по-напред, сочат сметките. Тогава няма да има никакво значение, дори Фетел да вземе победата в Мексико.

"Аз не мисля за математика, не смятам точки, а просто искам да се състезавам. Постигнахме някои блестящи неща този сезон, бяхме много силни в продължение на цялата година и аз няма да се откажа да натискам до самия край, това не е моят стил, не е природата ми", каза Хамилтън, запитан дали вече мисли за това колко точки му трябват.

Британецът е шампион за 2008 г. (с "Макларън"), 2014 и 2015 г. ( с "Мерцедес"), а през миналия сезон остана втори само на пет точки зад съотборника си Нико Розберг, който след спечелването на титлата се отказа.

За да стане Хамилтън шампион, трябва:

* Да финишира пети или по-напред в Мексико, независимо от резултата на Фетел.* Ако Фетел завърши втори, Хамилтън ще е шампион, ако е девети или по-напред.

* Ако Фетел е трети или по-назад, Хамилтън ще бъде шампион независимо от позицията си.

От "Ферари" опитаха да запазят присъствие на духа и да покажат, че са готови за битка, макар да имат илюзорни шансове. Шефът Серджо Маркионе заяви, че промени в Скудерията няма да бъдат направени въпреки поредния сезон без титла. Италианският отбор не е печелил титлата при пилотите от 2007 г., когато Кими Райконен триумфира в последния кръг, и тази при конструкторите от 2008 г.

"Аз няма да се предам и ще опитам да спечеля всяко състезание до края. В САЩ имахме своите шансове, но просто не се получи и трябва да се примирим с това", каза Фетел преди заминаването си за Мексико.

Дневник